Категорія
Новини
Дата

Урожайність озимих пшениці та ячменю цьогоріч може знизитися на 5-7% через рекордну посуху – Мінагрополітики

2 хв читання

В Україні вже зібрано понад 4 млн тонн зернових, і ця цифра змінюється щодня, повідомив виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. Через рекордну засуху в південних областях України врожайність пшениці та ячменю може знизитись на 5-7% порівняно з минулим роком.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Висоцького, жнива цього року розпочалися на два тижні раніше, що повʼязано з погодним фактором. 
  • «Перш за все, йдеться про збір озимого ячменю, озимої пшениці та озимого ріпаку. Крім того, в деяких областях уже почали збирати горох. Якщо ми подивимося на цифри, то на сьогодні уже намолочено понад 4 млн т, цифра збільшується щодня», – повідомив він.
  • За інформацією в.о. міністра, незважаючи на обстріли, у тому числі по полях, у більшості випадків проблеми вдається локалізувати. 
  • Він додав, що збір зернових триває активними темпами, тому прогнозується врожай зернових на рівні близько 56 млн т цього року.
  • Стосовно врожайності озимих пшениці та ячменю в.о. міністра зазначив, що їхній показник на 5-7% нижчий за минулорічний, що пояснюється погодою.
  • «У деяких областях, на жаль, дійсно рекордна посуха і нижчі показники. Разом з тим у західних і центральних областях показники навіть вищі, ніж минулого року. Тому поки що прогноз у межах 5-7% менший від показника попереднього року, що з урахуванням усіх викликів, які продовжує нести війна, є дійсно гарним результатом», – наголосив він.

Контекст

У червні Міністерство аграрної політики покращило прогноз валового виробництва зернових та олійних культур на 4 млн т, до 78 млн т. У квітні міністерство прогнозувало виробництво на рівні 74 млн т. Також прогнозується, що у наступному маркетинговому році Україна може експортувати понад 60 млн т зернових та олійних культур і продуктів їхньої переробки.

Мінагрополітики покращило прогноз виробництва зернових культур на 3,6 млн т, до майже 56 млн т (52,4 млн т у квітневому прогнозі). З них пшениці – 21 млн т (у квітні очікувалось 19,2 млн т), ячменю – близько 5 млн т (4,9 млн т), кукурудзи – 28,5 млн т (26,7 млн т).

Загальний експорт зернових прогнозується на рівні 43 млн т. Зокрема, пшениці – 15 млн т, ячменю – 2,5 млн т, кукурудзи – близько 25 млн т.

Напередодні Міністерство сільського господарства США (USDA) погіршило прогноз врожаю пшениці в Україні у 2024/25 маркетинговому році на 1,5 млн т, до 19,5 млн т, йдеться у червневому огляді відомства. Також знижено прогноз експорту пшениці до 13 млн т, травневий прогноз був 14 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд