Категорія
Новини
Дата

На Запорізькій АЕС через обстріли пошкоджено ЛЕП. Потужність двох енергоблоків зменшено

Через ворожі обстріли 16 березня пошкоджено високовольтну лінію електропередачі Каховська 750 кВ, через яку здійснюється видача електроенергії із Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє «Енергоатом» в Telegram.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Із чотирьох високовольтних ЛЕП станції робочою залишилася одна. Відтак потужність двох працюючих енергоблоків ЗАЕС було зменшено, йдеться у повідомленні.
  • Здійснити ремонт лінії зараз неможливо, оскільки в зоні пошкодження тривають активні бойові дії.
  • Окупанти продовжують підривати на території майданчику станції снаряди та міни, що не розірвалися під час обстрілів.
  • Всі шість енергоблоків ЗАЕС обслуговує український персонал, зміни мають можливість ротації.
  • Формально окупанти не втручаються в роботу ЗАЕС, проте персонал перебуває під психологічним тиском і всі технічні рішення вимушений погоджувати з командиром окупантів.
  • Через фактичну блокаду Енергодару продовжуються проблеми з пальним, поставкою продуктів харчування та ліків першої необхідності.

Контекст

Раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив про намір поїхати до Києва, щоб вирішити проблему втрати контролю над станцією. МАГАТЕ хотіло також ініціювати перемовини між Україною та Росією через захоплення російськими військами Чорнобильської та Запорізької атомних електростанцій. Але Україна відкинула ідею проводити перемовини з МАГАТЕ та російським регулятором щодо українських АЕС, оскільки так росіяни намагаються закріпитися на українських ядерних об’єктах, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Уночі 4 березня після ворожих обстрілів на Запорізькій АЕС спалахнула пожежа. Згодом її ліквідували. Російські окупанти взяли під контроль Запорізьку АЕС, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на атомну станцію, повідомляє «Енергоатом».

За даними «Енергоатома», на 10:00 17 березня, всі чотири діючі українські АЕС стабільно виробляють електроенергію у необхідних для країни обсягах. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках АЕС та прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні