Запорізьку атомну станцію контролюють окупанти. Радіаційний фон у нормі (оновлюється)
Категорія
Новини
Дата

Запорізьку атомну станцію контролюють окупанти. Радіаційний фон у нормі (оновлюється)

В результаті обстрілу окупантами будівель та блоків Запорізької Атомної станції, там почалася пожежа. Про це повідомив міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Основні факти:

  • «Загроза світової беспеки!!!!! В результаті безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС в Європі палає Запорізька Атомна станція!!!!», — написав Орлов у телеграм-каналі о 01:40 ночі.
  • На відео з камер спостережень в режимі реального часу видно дим.
  • Пресслужба Запорізької АЕС повідомляє, що обстріли одного з найбільших ядерних обʼєктів в Європі це загроза всесвітнього рівня. 
  • Робітники закликають світову спільноту та НАТО відреагувати на такі зухвалі дії російських окупантів.
  • Пожежу намагаються ліквідувати. За регламентом, енергоблоки мають привести в безпечний стан.
  • О 02:16 — окупанти влучили в перший енергоблок, який перебував на плановому ремонті. Рятувальники не можуть почати ліквідацію пожежі, адже обстріли російських військових тривають. Інформації про порушення радіаційного фону поки немає, заявив представник пресслужби станції Андрій Туз.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на обстріл окупантами Запорізької АЕС. Глава МЗС каже, що її обстрілюють з усіх сторін. «Якщо вона вибухне, то буде в 10 разів гірше ніж Чорнобиль», — написав він у твіттері.
  • Протипожежний стан АЕС в межах норми, — ДСНС. На Запорізькій АЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює тільки 4 блок). За територією АЕС в учбово-тренувальному корпусі виникло загоряння. Поки йде бій, підрозділи ДСНС не допустили до гасіння.
  • Володимир Зеленський записав звернення: «Європа зараз повинна прокинутися. Горить найбільша атомна станція Європи».
  • Міністр енергетики Герман Галущенко: «Ми стоїмо на порозі наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. З танків, градів та іншої важкої артилерії упритул розстріляв енергоблоки найбільшої у Європі Запорізької атомної станції, чудово розуміючи катастрофічні наслідки таких дій. Триває бій уже на майданчику станції, розповсюджується пожежа».
  • Також міністр поспілкувався зі своїм американським колегою. Він звернувся з проханням не допустити ядерну катастрофу й закрити зону польотів над Україною.
  • Президент поспілкувався з Джо Байденом і Борисом Джонсоном. Останній пообіцяв найближчим часом скликати Раду Безпеки ООН.
  • О 5:20 ранку обстріли припинилися, повідомив мер Енергодару. На Запорізьку АЕС виїхали підрозділи ДСНС. На гасіння пожежі в учбово-тренувальному корпусі залучено 40 осіб та 10 одиниць техніки.
  • О 6:20 пожежу ліквідували.
  • Радіаційний фон в Запорізькій області на 7:00 п’ятниці, 4 березня, не несе загрози життю та здоров’ю населення, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Рівень радіаційного фону коливається від 9 до 16 мкР/год залежно від регіону.
  • Російські окупанти взяли під контроль Запорізьку АЕС, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на атомну станцію, повідомляє Енергоатом. Інформацію про захоплення АЕС також підтверджує Держінспекція ядерного регулювання України. Персонал станції продовжує працювати на енергоблоках, забезпечуючи стабільну експлуатацію ядерних установок. Радіаційний фон у нормі.
  • Біля Енергодару зосереджено близько 90 одиниць техніки та підрозділи кадирівців, повідомляє пресслужба МВС.
  • Прямий звʼязок із керівництвом Запорізької АЕС втрачено. Персонал та керівництво станції працює під дулами автоматів. Про це про це під час цілодобового марафону новин провідних телеканалів повідомив т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, пише «Укрінформ».

Контекст:

Раніше повідомлялося, що колона ворожої техніки в Енергодарі Запорізької області вирушила в напрямку атомної електростанції. З близько 24:00 4 березня на підступах до Запорізької АЕС тривали бої. «Наші ЗСУ тримають оборону. Відомо про постраждалих, але точна їхня кількість та стан в даних обставинах поки що назвати не можемо», — писав Орлов у телеграм-каналі.

Запорізька АЕС – найбільша у Європі та шоста у світі атомна електростанція. Там працює шість енергоблоків. Крім того, є сховище ядерних відходів, де зберігаються відходи зі станції.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні