Нафтові доходи Росії у грудні впали до шестимісячного мінімуму /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Нафтові доходи Росії у грудні впали до шестимісячного мінімуму

1 хв читання

Getty Images

Доходи Росії від експорту нафти у грудні впали до шестимісячного мінімуму. Розслідування США щодо дотримання санкцій трейдерами та власниками суден посилило тиск на російську нафту. Про це пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Ключові факти

  • Протягом кількох місяців Росія успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти покупцям у Китаї, Індії, Туреччині та Латинській Америці. Проте в останні місяці США посилили моніторинг дотримання обмежень, націлившись на пов’язаних з Росією трейдерів та судновласників за порушення порогу.
  • Як наслідок, дисконт на російську нафту марки Urals зріс в грудні «під тиском розширеного розслідування Міністерства фінансів США», зазначило МЕА.
  • Знижка на Urals у грудні перевищила $10, а нафтові котирування пішли вниз. В результаті доходи РФ в грудні впали, попри загальне збільшення постачання нафти за кордон до 7,8 млн барелів на добу – найвищого рівня з березня 2023 року, пояснили аналітики МЕА.
Нафтові доходи Росії у грудні впали до шестимісячного мінімуму /Фото 1

Контекст

Доходи від видобутку та експорту нафти – головне джерело коштів для бюджету російського уряду, який обтяжений величезними витратами на війну в Україні та необхідністю підтримувати соціальні витрати перед президентськими виборами в березні.

З 15 січня російський мінфін відновив продажі іноземної валюти та золота через низькі нафтогазові доходи. Операції відбуватимуться щодня до 6 лютого. До цього мінфін заявив, що дефіцит федерального бюджету РФ за підсумками минулого року, за попередніми оцінками, становив 3,24 трлн.

Російський уряд використав майже половину резервів так званого Фонду національного добробуту, щоб захистити економіку від наслідків війни в Україні. Це зробило економіку країни-агресорки вразливішою до майбутніх потрясінь.

Ліквідні кошти Фонду скоротилися до 5 трлн руб. ($56,5 млрд) наприкінці минулого року з 8,9 трлн руб. до повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас загальні активи впали майже на 12% – до 12 трлн руб, свідчать дані міністерства фінансів РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні