Категорія
Новини
Дата

Росія готується до можливої конфіскації її заморожених активів на користь України – Bloomberg

Росія розробляє судовий позов, щоб перешкодити будь-яким спробам США чи Європи конфіскувати частину заморожених активів центрального банку у розмірі $300 млрд на користь України, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Напередодні стало відомо, що Білий дім підтримує конфіскацію.

Ключові факти

  • Банк Росії зараз близький до укладання угоди з міжнародними юридичними фірмами про подання інтересів країни у разі судового розгляду. Чиновники в Москві, які вивчають можливість конфіскації коштів, вважають, що такий результат малоймовірний.
  • За словами джерел, влада РФ також замовляла експертні висновки, які аналізують відповідне закордонне законодавство та прецеденти в інших країнах.
  • Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що у разі конфіскації Росія кине виклик у суді, і попередив, що може вжити заходів у відповідь. За його словами, це спричинить «дуже серйозні судові та юридичні витрати для тих, хто приймає такі рішення».
  • Російські чиновники, які брали участь в обговоренні, впевнені, що розгляд справи в суді запобігатиме будь-якому переведенню коштів в Україну, навіть якщо Росія не зможе перехопити контроль над грошима, кажуть джерела.
  • За словами Сергія Гландіна, партнера BGP Litigation, який спеціалізується на комплаєнс-праві та санкційному праві, можливі шляхи для Росії можуть включати Міжнародний суд у Гаазі або Окружний суд США щодо південного округу Нью-Йорка та Суд ЄС у Люксембурзі. Експерт вважає, що спроба заволодіти активами призведе до численних юридичних суперечок у суді «протягом багатьох років».

Контекст

Актуальність цього питання для Росії зросла у той час, коли між США та їхніми союзниками посилюються дискусії про долю активів, заблокованих за кілька днів після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Це питання також знаходиться в центрі уваги, оскільки політичні розбіжності у США та Європейському Союзі затримують допомогу Києву на суму понад $110 млрд.

У відповідь на це адміністрація президента Джо Байдена наразі підтримує закон, який дозволить їй конфіскувати деякі російські активи. Білий дім хоче скоординувати цей крок із союзниками «Великої сімки», особливо в Європі, де зберігається близько двох третин заморожених російських коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні