Категорія
Новини
Дата

НБУ визнав Мегабанк неплатоспроможним. Представники банку блокують тимчасову адміністрацію

Національний банк визнав неплатоспроможним найбільший банк у Харкові – Мегабанк Віктора Суботіна. Проте представники банку перешкоджають початку тимчасової адміністрації, заявила голова Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Результати стрес-тестування останніх років показували велику потребу банку в докапіталізації через поганий стан кредитного портфеля, і 3 лютого НБУ відніс банк до категорії проблемних.
  • Власники банку були зобов’язані підтримувати банк, але не надали фінансової підтримки, і банк почав затримувати платежі й отримав вимогу одного з кредиторів про погашення заборгованості. Мегабанк не виконав вимоги НБУ щодо усунення порушень протягом визначеного регулятором терміну. Це стало підставою для віднесення банку до категорії неплатоспроможних з подальшим виведенням його з ринку, заявляють у НБУ.
  • На 11 ранку представники ФГВФО не змогли фізично розпочати тимчасову адміністрацію в банку через перешкоди співробітників, заявила голова фонду Світлана Рекрут. Юридично тимчасова адміністрація розпочалась сьогодні з 9:00.
  • ФГВФО заявляє, що відшкодує втрачені кошти населення на 4,4 млрд грн у повному обсязі, але є втрати юридичних осіб на 2,5 млрд грн, зокрема, компанії «Укренергомашини» (раніше «Турбоатом») на 1,4 млрд грн, комунальних компаній на 30 млн грн. Крім того, банк має борг перед Мінфіном за кредитом Європейського інвестбанку на 500 млн грн, повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.
  • Частка Мегабанку становила 0,46% від чистих активів платоспроможних банків. Віднесення його до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, заявляють у НБУ.
  • Водночас мажоритарний акціонер банку Віктор Суботін закликав народних депутатів дати оцінку діям НБУ загалом і, зокрема, рішенню визнати Мегабанк неплатоспроможним. За його словами, у перші дні війни Мегабанк став єдиним банком, якому Нацбанк відмовив у рефінансуванні.

Контекст

Восени 2021 року НБУ під час позапланової перевірки зʼясував, що Мегабанк не відобразив як дефолтні кредити 10 великих позичальників. Ці кредити багато років не повертали, а банк постійно давав відстрочку. Сума – близько 2 млрд грн. Щоб розвантажити баланс на вимогу НБУ, банк продав частину непрофільних активів. Але сам профінансував цей продаж, надавши нові кредити.

На 1 січня основними акціонерами Мегабанку були: Віктор Суботін – 60,74% (пряма та опосередкована участь), ЄБРР – 11,3%, Німецький банк розвитку KfW – 11,3%, Максим Єфімов – 9,8%, Олена Суботіна – 7,8% та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) – 4,5%. За даними НБУ, на 1 березня 2022 року за розміром активів Мегабанк посідав 24-те місце (11,2 млрд грн) серед 69 банків, що діють в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні