Категорія
Новини
Дата

«Найбільш мʼякий варіант із можливих». Уряд схвалив план з наповнення військового бюджету на майже 500 млрд грн

2 хв читання

Виїзне засідання уряду в Запорізькій області. 18 липня 2024 року /Пресслужба Кабінету міністрів

Виїзне засідання уряду в Запорізькій області. 18 липня 2024 року Фото Пресслужба Кабінету міністрів

Кабінет Міністрів 18 липня на виїзному засіданні у Запоріжжі схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону, йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства фінансів.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • «Пропонується найбільш мʼякий варіант фінансування додаткових військових потреб серед усіх можливих», – йдеться у повідомленні.
  • Майже три чверті додаткової потреби на фінансування оборони пропонується забезпечити за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання діючих доходів держбюджету – 361,6 млрд грн.
  • Одна чверть – за рахунок перегляду військового збору, акцизів та деяких інших заходів – 138,7 млрд грн.
  • Значна частина – це додаткові надходження від ОВДП на 220,1 млрд грн. Фінансування війни через внутрішні запозичення є загальносвітовою практикою, яка підтверджує свою ефективність, зазначив Мінфін.
  • Від фактичного перевиконання доходів держбюджету у першому півріччі 2024 року передбачається залучити 75,8 млрд грн, з яких: податок на прибуток підприємств + 40 млрд грн; ПДВ (імпортний) + 5,5 млрд грн; кошти, що перераховуються НБУ + 20,9 млрд грн; адмінштрафи у сфері забезпечення безпеки руху та інші надходження + 9,4 млрд грн.
  • Перший етап поступового наближення ставок акцизів до мінімальних стандартів у ЄС дозволить забезпечити додатково + 16,9 млрд грн, зокрема перегляд акцизів з 1 вересня 2024 року на тютюн (+3,8 млрд грн) та пальне (+9,8 млрд грн). А також впровадження акцизного податку на солодкі напої (+3,3 млрд грн).
  • Перегляд військового збору та деякі інші заходи дасть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на + 121,8 млрд грн.

Військовий збір

Підвищення ставки військового збору для фізичних осіб з 1,5% до 5,0%.

Запровадження військового збору для юросіб на загальній та спрощеній системі оподаткування 1% від доходу.

Запровадження військового збору для фізосіб підприємців 1-ї, 2-ї та 4-ї груп у розмірі 5% з двох мінімальних зарплат та 3-ї групи –1% від доходу.

Запровадження військового збору на окремі операції: у розмірі 5% від вартості банківських металів при покупці у банків, у розмірі 5% від доходу з продажу одного об’єкта нерухомості, у розмірі 5% від вартості послуг мобільного звʼязку, у розмірі 15% від вартості авто (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно з законодавством). 

Підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці, які реалізують ювелірні вироби, сплачують військовий збір у розмірі 30% від вартості реалізованих ювелірних виробів.

Щомісячна сплата авансових внесків з податку на прибуток підприємств платниками податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним.

Оподаткування імпортним ПДВ товарів, вартість яких не перевищує €150. При цьому не будуть оподатковуватися імпортні товари, сумарна вартість яких не перевищує €45, для одного одержувача – фізособи.

  • Передбачається збільшення видатків для органів сектору безпеки та оборони на 495,3 млрд грн. Зокрема, ці кошти розподілятимуться наступним чином: Міноборони отримає 333,0 млрд грн; МВС – 108,1 млрд грн; Державна спеціальна служба транспорту отримає 40,7 млрд грн; ГУР – 7,5 млрд грн; СБУ – 5,1 млрд грн; Служба зовнішньої розвідки – 0,5 млрд грн; Держспецзв’язок – 0,3 млрд грн; Управління державної охорони – 0,1 млрд грн.
  • Також передбачено виділення додаткових 4,5 млрд грн для резервного фонду на здійснення непередбачених і невідкладних видатків.
  • Щоб отримати ці ресурси, Верховна Рада має ухвалити запропоновані зміни до податкового законодавства, а президент – підписати.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд