Категорія
Новини
Дата

Найбільша лізингова компанія не змогла повернути з Росії 113 літаків на суму $2,7 млрд

Найбільший у світі власник літаків AerCap Holdings втратив 113 літаків, коли Росія захопила їх у відповідь на санкції, спричинені війною в Україні. Про це повідомляється у квартальному звіті компанії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До війни в AerCap було 135 літаків у Росії, або 5% від загального флоту. Повернути вдалося лише 22 з них.
  • Компанія списала активів на $2,7 млрд, але планує повернути, подавши страховий позов на суму $3,5 млрд.
  • «Якби не вплив Росії, це був би сильний квартал для компанії. У всіх сферах нашого бізнесу ми спостерігаємо покращення попиту, збільшення використання наших активів і поліпшення фінансового стану наших клієнтів», – заявив гендиректор AerCap Енгус Келлі.
  • Компанія отримала б прибуток у $500 млн, якби не списання російських активів.

Контекст

Влада Європейського Союзу ухвалила рішення про повну заборону на постачання та лізинг літаків, вертольотів та іншої авіатехніки до РФ, а також їх страхування та техобслуговування. 14 березня президент РФ Путін підписав закон, що дозволяє за рішенням уряду країни реєструвати права на іноземні літаки, які перебувають у лізингу російських компаній. Ініціатива спрямована на збереження парку іноземних повітряних суден російських перевізників.

У країні застрягли понад 500 літаків приблизною вартістю $10 млрд. Це може спричинити рекордні збитки для авіаційних страховиків та лізингодавців. Оцінки варіюються від $5 млрд до $10 млрд.

Світові страхові компанії також готуються до масштабних виплат через війну в Україні. Найбільше постраждають страхувальники літаків через призупинення польотів літаків РФ. За найгіршого сценарію, за якого літаки не можна буде повернути, втрати глобального страхового ринку становитимуть близько $5 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні