Категорія
Новини
Дата

Найбільший виробник м’яса JBS заплатив хакерам $11 млн викупу. Минулого тижня компанія зупинила роботу після кібератаки

Бразильська компанія JBS, яка є найбільшим виробником свинини та яловичини в світі, заплатила хакерам $11 млн викупу. Минулого тижня вона тимчасово зупинила роботу своїх мʼясокомбінатів у деяких країнах через кібератаку, пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Атаку на JBS було здійснено з використанням програм-вимагачів, які шифрують дані компанії. Хакери пропонують ключ для розшифровки взамін на викуп.
  • JBS мала резервні копії всіх своїх даних і тому змогла відновити роботу після кібератаки. Однак експерти попередили про відсутність гарантії, що хакери не знайдуть іншого способу нанести удар. Тому консультанти JBS продовжили вести переговори з нападниками.
  • Зрештою був заплачений викуп у біткоїнах, повідомив виконавчий директор американського підрозділу JBS Андре Ногейра.
  • Компанія погодилась заплатити викуп, аби запобігти подальшим втратам від зупинки роботи мʼясокомбінатів і обмежити наслідки вимушеного простою для ресторанів, продуктових магазинів і фермерів.
  • Ногейра додав, що спецслужби були поінформовані про хід цього процесу.
  • ФБР підозрює в атаці на JBS повʼязане з Росією хакерське угруповання, відоме під іменами REvil і Sodinokibi, пише Reuters.

Важливі цифри

JBS контролює близько 20% потужностей із забою великої рогатої худоби та свиней у США. Загалом, JBS є найбільшим у світі постачальником мʼяса з понад 150 заводами в 15 країнах, зазначає BBC.

Контекст

Кібератака на JBS сталася всього через місяць після нападу хакерів DarkSide із Росії на Colonial Pipeline – найбільший паливний трубопровід у США. Це на кілька днів зупинило доставку палива на південний схід країни. Як наслідок, виник дефіцит і зросли ціни на пальне. Керівництво Colonial Pipeline заплатило хакерам майже $4,4 млн у криптовалюті протягом декількох годин після нападу. Отримавши платіж, злочинці надали оператору інструмент розшифровки для відновлення його відключеної комп’ютерної мережі. Однак частково відновити роботу трубопровід зміг лише через кілька днів. 

Згодом Міністерство юстиції США заявило про повернення 64 з 75 біткоїнів, які оператор трубопроводів Colonial Pipeline заплатив хакерам. Однак через волатильність криптовалют сума у доларах склала лише трохи більше половини вартості викупу, а саме близько $2,3 млн.

Також наприкінці березня одна з найбільших страхових компаній США CNA Financial Corp. заплатила $40 млн, аби відновити контроль над своєю мережею після атаки хакерів. Це найбільший викуп кіберзлочинцям із нині відомих.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні