Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив банкам продавати більше готівкової валюти, а е-резидентам – переказувати валюту за кордон

Національний банк України помʼякшив низку адміністративних обмежень для запуску проєкту електронного резиденства та зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку, йдеться у повідомленні пресслужби НБУ. Банки зможуть продавати більше готівкової валюти населенню, а е-резиденти – переказувати за кордон отриману від нерезидентів валюту. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 21 квітня при розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати на валютному ринку, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти в населення, починаючи з 13 квітня 2022 року.  
  • В НБУ пояснили, що такі зміни спрямовані на збереження сприятливої ситуації на валютному ринку після суттєвого звуження спреду між готівковим та офіційним курсом.
  • НБУ також надає можливість е-резидентам (після сплати податків в Україні) переказувати на їхні рахунки за кордоном кошти в іноземній валюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за надані послуги чи роботи).
  • Ці зміни не чинитимуть тиску на валютний ринок та міжнародні резерви України, адже в межах таких операцій не відбуватиметься купівлі іноземної валюти – переказ здійснюватиметься за рахунок іноземної валюти, отриманої е-резидентом з-за кордону, пояснили в НБУ.
  • В повідомленні зазначається, що проєкт е-резидентства сприятиме залученню додаткових доходів до держбюджету, популяризації України як світового IT-бренду та підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах.

Контекст

1 квітня 2023 року набрав чинності закон про е-резидентство. Е-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати зручні онлайн-сервіси та можливості держави. Однак е-резидентство – це не громадянство. З ним не можна отримати дозвіл на тимчасове або постійне проживання. 

На початку е-резидентами зможуть стати IT-фахівці – програмісти, розробники ігор та іншого програмного забезпечення, адміністратори мереж та інші. Поступово сфери діяльності розширяться, бізнес зможуть вести інші представники креативної економіки.

Стати е-резидентом можна буде після подання заявки на порталі е-резидентства, який зараз розробляється. Заявку перевірять у СБУ та МВС. Також обовʼязковою для е-резидентства є верифікація особи у консульстві. Після всіх перевірок іноземець отримує ІПН, електронний підпис та статус е-резидента.

З цього моменту іноземець зможе скористатись усіма необхідними онлайн-інструментами для ведення бізнесу.

У межах реалізації цього проєкту НБУ з 8 березня надав можливість е-резидентам відкривати поточні рахунки для здійснення підприємницької діяльності в банку, з яким Мінцифри уклало відповідний договір. 

Надання можливості е-резидентам здійснювати переказ коштів в іноземній валюті, отриманих від нерезидентів (після сплати податків), також є одним з кроків, які дадуть змогу запустити практичну реалізацію відповідного проєкту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні