Обмінники втратили третину доходів через укріплення гривні та рішення Нацбанку. Чому вони почали програвати банкам /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Обмінники втратили третину доходів через укріплення гривні та рішення Нацбанку. Чому вони почали програвати банкам

Getty Images

Ринок небанківських обмінників валюти втрачає доходи через укріплення гривні та рішення НБУ, що допомогли банкам привабити більше клієнтів. Що буде з індустрією, через яку до війни проходило близько $14 млрд

За останні три місяці доходи небанківських обмінників валюти впали на 20-30%, каже заступник директора одного з найбільших гравців цього ринку фінкомпанії «Альфа-Інвест Груп» Володимир Січовий.

Значне укріплення готівкової гривні – лише одна з проблем. Минулоріч НБУ заборонив обмінникам використовувати традиційні вуличні табло з курсами, а Верховна Рада ухвалила закон, за яким індустрія повинна авансом сплачувати податок на прибуток.

Та головне – чи не вперше за останні пʼять років обмінники почали програвати конкуренцію банкам за роздрібних клієнтів. До війни фінкомпанії тільки нарощували частку на ринку готівкового валютообміну, досягнувши у 2021-му показника у 70%. За даними НБУ, це відповідало обсягам операцій у $14 млрд на рік.

Причини розвороту – одночасно і ринкові, і регуляторні. По-перше, обмінникам важко конкурувати з курсом у банках, який став більш привабливим для клієнтів завдяки рішенням НБУ. По-друге, міцна гривня, властиво, не сприяє ажіотажному попиту на валюту.

Та чи означає це, що ринку обмінників вперше за тривалий час загрожують збитки?

Чому обмінники втрачають ринок готівкової валюти

За даними НБУ, у першому півріччі 2022-го обсяги продажу в «обмінках» становили $2,9 млрд, у банках – $1,3 млрд.

Ключове джерело заробітку у цьому бізнесі – маржа між купівлею та продажем валюти. Під час війни цей показник становив близько 1% від обсягу проданої валюти, розповідав Forbes восени 2022-го співвласник однієї з великих валютообмінних мереж. Відповідно до даних Нацбанку, фінкомпанії, які володіють обмінниками, могли за пів року отримати $29 млн доходів (але ще не прибутків).

Обмінники втратили третину доходів через укріплення гривні та рішення Нацбанку. Чому вони почали програвати банкам /Фото 1

Після того, як на початку 2023-го готівковий курс опустився нижче 38 грн/$, в обмінників поменшало клієнтів, відтак доходи бізнесу скоротилися, каже Forbes представник компанії, що входить до профільної асоціації обмінників. Він попросив не вказувати його імʼя у цій статті.

Січовий з «Альфа-Інвест Груп» серед причин падіння доходів називає не лише зміцнення гривні, а й новий податок для обмінних пунктів. Співрозмовник в іншій фінкомпанії, який не захотів вказувати своє імʼя у цій статті, також обурений цим податком і порівнює його з податками за ще не продану каву чи фастфуд.

Крім цього, за словами фінансиста, на доходи бізнесу вплинули заборона НБУ на табло з курсом, а також відключення світла та тривоги декілька місяців тому, у звʼязку з чим обмінні пункти могли не працювати годинами.

Як валютні депозити обіграли готівковий долар

Купівля валюти в обмінниках знизилась приблизно на 30% за останні три місяці, розповідає Січовий з «Альфа-Інвест Груп». Натомість банки навпаки фіксують збільшення бажаючих придбати валюту саме у них, каже начальник управління казначейських операцій банку «Кредит Дніпро» Юрій Гриненко.

Причина? З 21 липня НБУ вперше з початку війни дозволив банкам продавати безготівкову валюту громадянам, однак за умови подальшого розміщення на депозит. Інструмент отримав велику популярність, зазначають опитані Forbes банкіри. Про це свідчить і статистика Нацбанку.

На піку сукупні вклади населення в ці депозити перевищували $1,3 млрд, каже Гриненко з банку «Кредит Дніпро». Показник станом на 13 квітня, за даними НБУ, – $1,172 млрд.

Цей інструмент став значно затребуванішим, ніж інша пропозиція НБУ – купівля валюти під депозит за офіційним курсом (36,6 грн/$). Ймовірна причина – ця опція передбачає повернення вкладів у гривні, а не у валюті. Загальний обсяг таких депозитів на 13 квітня – $157,5 млн. 

Обмінники втратили третину доходів через укріплення гривні та рішення Нацбанку. Чому вони почали програвати банкам /Фото 2

Деякі влансики цих вкладів навіть випрацювали схему, як додатково заробити на такій пропозиції, про що розповіли двоє співрозмовників Forbes у банках та одній з фінкомпаній. Спочатку клієнт купує безготівковий долар у банку, через три місяці забирає валюту з депозиту й продає її за більш вигідним курсом, але вже в обмінниках. Далі порядок дій повторюється: з отриманою гривнею вкладник знову йде в банк купувати валюту та класти її на депозит.

Це стало однією з причин зміцнення гривні, бо валюти на готівковому ринку стало більше, зазначає Січовий з «Альфа-Інвест Груп». «Люди приносять долар, але нам треба десь брати гривню, тому ми змушені знижувати курс», – пояснює фінансист.

Показники обсягів валютних депозитів у банках почали знижуватися з березня. Вірогідна причина – зміцнення гривні й менша різниця курсу в банках та на готівковому ринку. Відтак описаний механізм став менш вигідним.

Чи очікує на обмінники «епоха збитків»?

Поки гривня зміцнюється, обмінникам буде важко повернути до себе клієнтів. Коли курс банківського та готівкового ринків зближуються, клієнти завжди перетікають у бік банків, зазначає Гриненко з банку «Кредит Дніпро».

Інший системний ризик для фінкомпаній – через жорсткі вимоги НБУ до резервування банки активніше залучатимуть кошти клієнтів, підвищуючи ставки за гривневими депозитами, зазначає директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин. «Гривня дорожчає, фінкомпаніям буде складніше спекулювати на різниці курсу», – вважає він. За даними НБУ, у березні порівняно з лютим гривневі депозити населення зросли з 586 до 590 млрд грн.

«У людей зараз «немає паніки» через курс, тому вони менше вкладаються у валюту», – констатує казначей одного з банків з іноземним капіталом.

Чи значить це, що бізнес обмінників ризикує опинитися в «мінусі»? «Обмінники самі виставляють спред [між купівлею та продажем валюти], – каже Січовий з «Альфа-Інвест Груп». – Якщо мало зароблятимемо, просто збільшимо його».

Крім цього, небанківський сектор поки точно не втратить ядро клієнтів, які обмінюють великі суми готівки, припускає Гриненко з банку «Кредит Дніпро». «Ці операції нікуди не подінуться, – каже він. – Такі клієнти завжди не хочуть, щоби їхні гроші хтось бачив». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні