Категорія
Інновації
Дата

Резиденти «Дія.City» сплатили лише 12,7% від усіх IT-податків в Україні. Які компанії найбільше вірять у новий податковий режим

Вклад резидентів «Дія.City» – 4,1 млрд, за даними Мінцифри /надано пресслужбою

Вклад резидентів «Дія.City» – 4,1 млрд, за даними Мінцифри Фото надано пресслужбою

За рік існування до податкового режиму «Дія.City» підключилась 451 IT-компанія, загальна сума сплачених податків – 4 млрд грн. Чому ця цифра не така вражаюча, як може здатися

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Спеціальний податковий режим для айтівців запущений за кілька тижнів до великої війни, у лютому 2022-го. Річний результат – понад чотири сотні резидентів із 35 000 спеціалістів на борту. Це співставно з сумарним штатом трьох найбільших IT-роботодавців України – EPAM, SoftServe та GlobalLogic.

Проте очолює топ найбільших платників податків за податковою системою «Дія.City» стримінг Megogo із 700 людей команди. Поруч ще дві продуктові компанії – ізраїльський розробник ігор Plarium і необанк monobank. Чому вони обскакали великих аутсорсерів?

Портрет ІТ-платника податків

Резиденти «Дія.City» сплатили лише 12,7% від усіх IT-податків в Україні. Які компанії найбільше вірять у новий податковий режим /Фото 1

Топ найбільших платників податків за податковою системою «Дія.City»

Український IT-бізнес у 2022-му поповнив держбюджет на 32,2 млрд грн податків, свідчать дані IT Ukraine Association. Вклад резидентів «Дія.City» – 4,1 млрд, за даними Мінцифри, поки це, як крапля в морі. Понад 87% коштів надходять від компаній, що досі залишаються на звичній системі оподаткування.

Резиденти «Дія.City» сплачують за працівників 5% ПДФО, ЄСВ 22% від мінімальної зарплати та 1,5% військового збору. Для фахівця з зарплатою $2000 на місяць різниця відчутна – 6243 грн податків проти 30 500 грн на загальному оподаткуванні.

Ще один бонус «Дія.City» – 9% податку на виведений капітал замість 18% податку на прибуток. Така можливість доступна з березня 2022-го. 198 компаній перейшли на цей податок.

Проте у четвірці найбільших платників податків за податковою системою «Дія.City» немає великих аутсорсерів. Серед лідерів – продуктові Plarium, Megogo та monobank, свідчать дані Міністерства цифрової трансформації. Точні суми не розкриваються.

«Продуктовим компаніям нижчі податки також дають змогу конкурувати за таланти з аутсорсерами», – повідомив Forbes CEO Kyivstar.Tech Андрій Жуковський. Новий IT-бізнес мобільного оператора від заснування реєстрували у «Дія.City». Інші фішки спеціального режиму теж актуальніші для продуктових компаній, вважає юрист компанії Juscutum Дмитро Палющенко. «Є пільги для залучення інвестицій, механізми захисту інвестицій з елементами англійського права, – перераховує він. – Є пільги для фаундерів – прибуток від продажу компаній не підлягає оподаткуванню».

Великий сервісний бізнес – основа українського IT – до «Дія.City» не поспішає. У списку резидентів є оцінений у $1,4 млрд SoftServe із 9450 співробітників в Україні та найбільший IT-роботодавець EPAM. Чому вони не в топі за податками?

Кількість працівників – не показник, каже Поліщук, потрібно також враховувати те, продуктова чи сервісна компанія. Крім зарплатних відрахувань до бюджету, є ще й корпоративні – їхні обсяги залежаться від маржинальності бізнесу.

Також великий аутсорс, як правило, не заходив у «Дія.City» основними юрособами. SoftServe тестував умови – на ТОВ «СОФТСЕРВ ТЕХНОЛОГІЇ», EPAM – на ТОВ «ЕПАМ ДІДЖИТАЛ». «Співпраця з ІТ-спеціалістами на умовах гіг-контракту сьогодні неможлива, бо юридично-правова база для цього виду співпраці потребує доопрацювання та досі вивчається», – пояснював Forbes у квітні Сергій Рожок, виконавчий директор EPAM Ukraine. З весни 2022-го ситуація принципово не змінилася.

Рідкісний виняток – український офіс сервісного Netcracker із майже 1300 співробітників, що входить до японської технокорпорації NEC. Компанія завела до «Дія.City» свою основну юридичну особу, каже на правах анонімності співрозмовник Forbes. У 2021-му Netcracker отримав в Україні 1,2 млрд грн виторгу, свідчать дані YouControl. Це дало змогу зменшити зарплатне податкове навантаження та полегшити опрацювання звітності, пояснювала рішення HR Netcracker Тетяна Наболотна.

Уточнено: Текст і заголовок змінено після публікації, уточнено відсоток податків, сплачених резидентами Дія.City. Також у другому абзаці додано формулювання «за податковою системою Дія.City».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні