Категорія
Новини
Дата

НБУ підготував реформу ринку «автоцивілки». Нова модель може запрацювати з 2024 року

Національний банк пропонує наблизити ринок автострахування в Україні (ОСЦПВ) до європейських стандартів. Нова модель ринку має запрацювати з 2024 року. З цим питанням регулятор звернувся до профільного комітету Верховної Ради, йдеться в повідомленні НБУ. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нацбанк ініціює зміни до Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів». Нова модель регулювання ринку підвищить довіру до такого виду страхування та сприятиме подальшому розвитку ринку ОСЦПВ, вважають у НБУ. 
  • Регулятор пропонує встановити нові стандарти якості страхового покриття. Зокрема, поступово (протягом семи років) підвищити максимальні розміри страхової виплати до розмірів, установлених у країнах ЄС. 
  • Також пропонується запровадити систему ануїтетних (регулярних та послідовних) страхових виплат у разі заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю або життю потерпілих. Якщо пошкоджено транспортний засіб, страхова виплата розраховуватиметься без вирахування зносу вартості його складових частин та деталей. 
  • НБУ пропонує запровадити європейські підходи до формування вартості ОСЦПВ та широке використання електронних технологій, зокрема, скасувати чинне державне регулювання цін за цим видом страхування та запровадити визначення «справедливої ціни» для кожного страхувальника. 
  • Пропонується модель обов’язкового прямого врегулювання збитків. Вона передбачає, що потерпілий отримає право звертатися за врегулюванням страхової події до страховика, з яким було укладено договір автоцивілки. 
  • Нацбанк також пропонує удосконалити та осучаснити підходи до побудови системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та державного нагляду за його діяльністю. Зокрема, передбачається запровадити класичну дворівневу систему корпоративного управління МТСБУ. 
  • Пропонується визначити класичний перелік органів управління МТСБУ та встановити прозорий розподіл функцій і повноважень між загальними зборами членів, радою та правлінням МТСБУ.
  • У НБУ пояснили, що новий закон у разі підтримання Верховною Радою буде введений у дію з 1 січня 2024 року одночасно із Законом «Про страхування» та включатиме перехідний період.

Контекст

У січні–вересні українські страхові компанії зібрали 28,4 млрд грн страхових премій і здійснили страхові виплати на 9,5 млрд грн – це, відповідно, на 25,4% і 29,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на відповідь голови НБУ Андрія Пишного.

Понад 40% страхових премій традиційно припадає на автострахування («автоцивілка», «Зелена карта», КАСКО).

У період військової агресії частка цих видів страхування в портфелі збільшилася. Драйвером підтримки страхового бізнесу стала «Зелена карта». За період війни цей вид страхування виріс на 76% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні