Категорія
Новини
Дата

Німеччина активувала режим тривоги через скорочення поставок російського газу

Німецький уряд активував другий ступінь аварійного газового плану у відповідь на скорочення постачань із Росії. Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву міністра економіки Німеччини Роберта Габека.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми перебуваємо в стані газової кризи. Відтепер газ – це дефіцитний товар. Ціни вже сьогодні високі, і нам слід приготуватися до їхнього подальшого підвищення», – наголосив Габек, назвавши скорочення російських постачань «економічною атакою» на Німеччину.
  • Другий ступінь триступеневого аварійного плану запроваджують при перебоях у газопостачанні чи надзвичайно високому рівні попиту на газ, що призводить до значного погіршення ситуації з газозабезпеченням. Передбачається, на цьому етапі ринок усе ще може функціонувати без державного втручання.
  • Введення рівня тривоги не означає, що постачальники газу тепер отримають право перекладати ціни, що різко зростають, прямо на споживачів. Федеральне агентство з мереж (Bundesnetzagentur) поки не активуватиме відповідну статтю закону про енергетичну безпеку, оскільки регулятор ще не констатував факт «значного скорочення обсягів імпорту газу».
  • Якщо постачання газом погіршиться настільки, що проблему вже неможливо буде вирішити без втручання держави, уряд активує третій етап аварійного плану — надзвичайний стан. У такому випадку федеральне мережеве агентство Німеччини узгоджуватиме з постачальниками палива рішення про квоти на постачання газу споживачам. Це має убезпечити найбільш уразливі групи, як-то домогосподарства, лікарні, газові електростанції.

Контекст

За даними Reuters, РФ поставила близько 55% отриманого Німеччиною газу у 2021 році та 40% у першому кварталі 2022 року. 

Генеральний директор Volkswagen AG Герберт Дісс вважає, що відмова від російського газу відбувається недостатньо швидко, щоб захистити німецького автовиробника від раптової зупинки постачання. Німецькі політики побоюються, що Росія у липні може повністю припинити постачання газу, не відновивши його після запланованих щорічних робіт на газопроводі «Північний потік».

Прессекретар міністерства економіки Німеччини заявив, що уряд перебуває в «тісному контакті з газовими трейдерами, які готуються до цієї дати», посилаючись на початок ремонтних робіт на «Північного потоку» 11 липня. За її словами, Німеччина також «тісно співпрацює з нашими європейськими партнерами, оскільки ми знаємо, що поставки газу до Франції, Італії та Австрії також скоротилися».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні