Категорія
Новини
Дата

Гендиректор Volkswagen попередив про ризики для заводів через раптову зупинку постачання газу з РФ

1 хв читання

Генеральний директор Volkswagen AG Герберт Дісс вважає, що відмова від російського газу відбувається недостатньо швидко, щоб захистити німецького автовиробника від раптової зупинки постачання. Про це він сказав в інтервʼю Bloomberg

Ключові факти

  • В умовах залежності Німеччини від імпорту газу з Росії VW збереже можливість використати вугілля для отримання електроенергії, сказав Дісс на Катарському економічному форумі. 
  • За його словами, було досягнуто прогресу в постачанні скрапленого газу зі США та інших країн, але на створення необхідної інфраструктури потрібен час. «Це, ймовірно, буде не так швидко», щоб впоратися з серйозними проблемами, – сказав Дісс. – У довгостроковій перспективі я впевнений, що ми станемо незалежними від російського газу».
  • Серед головних ризиків для галузі Дісс назвав війну в Україні, підвищення процентних ставок та інфляцію, проте, поки що він не бачить падіння попиту в автомобільному секторі. За його словами, VW має замовлення на електромобілі «приблизно на рік». «Ми не бачимо, що попит падає, але це може змінитися», – додав Дісс.

Контекст 

Німеччина планує до 2024 року відмовитися від російського газу. За даними Reuters, РФ поставила близько 55% отриманого Німеччиною газу у 2021 році та 40% у першому кварталі 2022 року. 

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Європі необхідно готуватися до повного припинення експорту газу з РФ цієї зими, сказав очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол. МЕА радить урядам європейських країн вжити заходів, щоб скоротити внутрішній попит на газ і підтримати роботу атомних та вугільних електростанцій.

ЄС тимчасово повернеться до використання вугілля, щоб компенсувати скорочення поставок російського газу, заявили в Єврокомісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні