Категорія
Новини
Дата

Виробник будматеріалів Knauf йде з Росії після розслідування про участь у відбудові Маріуполя

Німецький виробник будматеріалів Knauf заявив про намір піти з Росії та передати російський бізнес місцевому менеджменту. Про йдеться у заяві компанії. Раніше компанію викрили в участі у відновленні окупованого Маріуполя.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «У світлі поточних подій Knauf Group вирішила відмовитися від свого бізнесу в Росії після більш ніж 30 років роботи», – заявила компанія. 
  • Перехід компанії під місцеве управління дасть змогу «в майбутньому зберегти робочі місця для більш ніж 4000 співробітників», зазначається у повідомленні.
  • Менеджменту російської «дочки» Knauf дістанеться весь бізнес – від видобутку сировини, виробництва і до збуту будматеріалів. Угоду ще має схвалити російська влада.
  • Knauf, оборот якої у 2022 році перевищим €15 млрд, не назвала конкретну причину, через яку було ухвалено таке рішення. 
  • Перший актив у Росії Knauf придбала у 1993 році. Зараз Knauf володіє заводами в Краснодарському краї, Астраханській, Нижегородській, Тульській, Челябінській та інших областях. На підприємствах Knauf випускають гіпсові та цементні будівельні суміші, металопрофілі, гіпсокартонні листи, мінераловатні утеплювачі тощо. Також у компанії є гірничодобувні активи.

Контекст

На початку квітня видання ARD Monitor опублікувало розслідування про участь Knauf у відновленні окупованого Маріуполя. Крім постачання цементу до Маріуполя Knauf брала участь у проєкті будівництва житлового будинку на замовлення Міноборони РФ, йдеться у матеріалі. Сама компанія заявила, що засуджує війну Росії проти України і дотримується всіх санкцій ЄС. Продукція Knauf, що випускається в Росії, призначена «виключно для російського ринку», наголошували в компанії.

Німецька влада звинуватила Knauf у тому, що компанія «цементує російську владу в окупованих регіонах [України], зокрема в Маріуполі».

У 2023 році НАЗК внесло Knauf до списку міжнародних спонсорів війни. Серед причин такого рішення НАЗК називає той факт, що за 2022 рік Knauf сплатила до бюджету РФ близько $117 млн. 

Також НАЗК зазначало, що керівництво Knauf може бути пов’язане з кремлівським режимом. Співвласник компанії Ніколаус Вільгельм Кнауф протягом 23 років (з лютого 1999-го по березень 2022 року) мав статус Почесного Консула РФ у Нюрнберзі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні