Категорія
Новини
Дата

Nvidia відмовилася від купівлі ARM. SoftBank повідомив про розірвання угоди на $66 млрд – FT

Nvidia офіційно відмовилася від придбання компанії ARM Limited, розробника однойменної процесорної архітектури, в японського холдингу SoftBank, пише Financial Times. Угода на $66 млрд не відбулася через тиск регуляторів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • SoftBank та Nvidia вирішили розірвати угоду через «регуляторні виклики, що перешкоджають завершенню угоди, незважаючи на значні зусилля сторін».
  • Оскільки угода зірвалася, то SoftBank отримає від Nvidia $1,25 млрд в якості компенсації.
  • SoftBank також оголосив, що за погодженням з ARM розпочне підготовку до IPO акцій компанії протягом фінансового року, що закінчується 31 березня 2023 року. 

ARM – порівняно невеликий гравець високотехнологічної індустрії. Вона не має жодної фабрики чи заводу, а штат налічує приблизно 6000 осіб. Заробляє вона трохи більше $2,5 млрд на рік – крихти від сукупного продажу на ринку напівпровідників, що в 2021 році вперше перевищила $500 млрд.

Розробки ARM так чи інакше використовують близько 70% населення світу, з них вироблено понад 200 млрд чипів.

Усі сучасні смартфони працюють на процесорах, зроблених з архітектури ARM. Дизайном чипів Arm також користуються такі техгіганти, як Qualcomm і Microsoft.

Нещодавно і Apple почала переводити на чипи з цим дизайном свої компʼютери.

Фішка ARM – у технологічній нейтральності та готовності працювати з усіма гравцями. Це і ставить під загрозу угоду, на яку зголосилася Nvidia – другий у світі чипмейкер, що поступається капіталізацією тільки тайваньській TSMC.

Контекст

Антимонопольні регулятори у США, Великій Британії та ЄС заявляли, що поглинання ARM негативно вплине на світовий ринок напівпровідників. Гравці ринку (CNBC повідомляє про тиск Qualcomm, Google та Microsoft) побоювалися, що новий власник не зможе зберегти незалежність ARM.

У лютому 2021 року своє розслідування розпочали антимонопольні органи ЄС та Великої Британії, у грудні підключилася американська Федеральна комісія з торгівлі. Є питання і в китайських регуляторів – КНР є найбільшим споживачем напівпровідників у світі. На тлі торгової війни та санкцій у Пекіні не хочуть, щоб американські компанії концентрували в себе ще більше ключових активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні