Категорія
Новини
Дата

Переробна промисловість потребує захисту держави і спрощення правил гри – Сольський

Для розвитку переробної промисловості держава повинна захищати ринки і спрощувати правила в середині країни. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський на Forbes AgriFood.

Ключові факти

  • Коментуючи перспективи переробки, Сольський зазначив, що вважатиме успіхом, якщо її частка у ВВП України з теперішніх трохи більше 10% досягне 30%.
  • «Для цього від держави потрібно дві речі: максимально захищати ринки і максимально спрощувати правила всередині країни», – заявив міністр агрополітики.
  • За словами Сольського, конкурентність української аграрної галузі перед європейською в тому, що вона жила і розвивалася практично за відсутності будь-яких державних дотацій. 
  • «У Європі все по-іншому. Там сіють моркву не тому, що на неї є попит, а тому, що на неї є дотація… На шляху до ЄС ми маємо розуміти, що ризикуємо перетворити українського аграрія з підприємця в реципієнта дотацій. Це найстрашніше, що може статися», – пояснив міністр.

Контекст

За час дії урядової грантової програми для переробних підприємств через портал «Дія» надійшло 3086 заявок. Мінекономіки ухвалило 650 позитивних рішень на загальну суму понад 2,6 млрд грн. Умовою видачі грантів є створення підприємствами до 25 нових робочих місць, тож з моменту старту програми роботу отримали майже 10 000 людей

Міністерка економіки Юлія Свириденко раніше заявляла, що для сталого економічного зростання Україна має з країни, яка експортує сировину, перетворитися на експортера готової продукції. «Ми повинні розвивати переробну промисловість – переробка має бути новою економічною філософією України», – наголосила вона.

За даними Мінекономіки, частка переробної галузі у ВВП України становить 10,3%. Тоді як у країн-сусідів у рази більше: у Польщі – 17,3%, Туреччини – 22%, Словаччини – 19,1%. Орієнтир ОЕСР для України – 20–25%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні