Категорія
Новини
Дата

Підготовка Глобального саміту миру та оборонні потреби. Деталі перемовин у Саудівській Аравії щодо України

У Саудівській Аравії цими вихідними, 5–6 серпня, відбулися переговори між Україною та ключовими союзниками та партнерами щодо реалізації Української формули миру, повідомляє Офіс президента. Зустрічі відбувалися на рівні радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики лідерів держав.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У суботу, 5 серпня, керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів зустрічі з очільниками понад 30 делегацій. Зокрема, з главами делегацій США, Саудівської Аравії, Фінляндії, Японії, Катару, Франції, ФРН, Іспанії, Норвегії, Туреччини, Польщі та Словаччини.
  • Під час зустрічі з радником із питань національної безпеки президента США Джейком Салліваном було обговорено першочергові оборонні потреби України, зокрема, щодо посилення української ППО для захисту портової інфраструктури Півдня України.
  • Водночас на зустрічі з представником Фінляндії сторони обговорили безпекові питання та актуальні потреби українських захисників, а також залучення Фінляндії до гуманітарного розмінування.
  • Із радником із національної безпеки Саудівської Аравії Єрмак обговорив реалізацію Української формули миру та можливостей залучення королівства до цього процесу. На словами Єрмака, Саудівська Аравія могла б зробити дієвий внесок у звільнення українських полонених і забезпечення продовольчої безпеки, зокрема продовження дії зернової угоди.
  • У двосторонніх переговорах із Катаром сторони обговорили можливості участі Катару у повоєнному відновленні України.
  • З низкою країн Заходу обговорили подальшу військову допомогу, а з тими, хто приєднався до декларації Групи семи, щодо «гарантій безпеки» для України.
  • У неділю, 6 серпня, Єрмак провів переговори з радниками з питань національної безпеки та зовнішньої політики лідерів Швеції, ПАР, Бахрейну, Канади, Італії, Данії, Республіки Корея, а також із керівником кабінету президента Європейської комісії.
  • Зокрема, під час зустрічі із представником Швеції Єрмак закликав до посилення спроможностей української ППО
  • На думку аналітиків, участь Китаю у переговорах, який не брав участі в попередній зустрічі у Копенгагені та уникав закликів Заходу засудити вторгнення Росії, сигналізувала про можливу зміну його позиції, пише Reuters. Зокрема, Китай дав зрозуміти, що готовий брати участь у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання конфлікту в Україні, пише Financial Times.
  • У Росії, яку не покликали на зустріч у Джидді, переговори розкритикували. Зокрема, заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що зустріч є спробою Заходу «продовжувати марні, приречені зусилля щодо мобілізації Глобального Півдня на підтримку позиції Зеленського». 

Контекст

Саудівська Аравія підтримує міцні звʼязки з Росією з моменту вторгнення тієї в Україну та вважає Москву важливим союзником у врівноваженні світового ринку нафти. Дві країни разом очолюють союз виробників ОПЕК+.

Водночас за спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана королівство все більше намагається позиціонувати себе як дипломатичний центр і заявляє, що хоче бути посередником між Україною та Росією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні