Нафта дорожчає після рішення Саудівської Аравії скоротити видобуток на зустрічі ОПЕК+ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Нафта дорожчає після рішення Саудівської Аравії скоротити видобуток на зустрічі ОПЕК+

Shutterstock

Нафта зросла в ціні на початку тижня після того, як Саудівська Аравія заявила, що у липні скоротить видобуток ще на 1 млн барелів на день, довівши видобуток до найнижчого рівня за кілька років, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нафта West Texas Intermediate підскочила майже на 5% на початку сесії, після чого знизилася до рівня нижче $73 за барель, тоді як глобальний еталонний бренд Brent становив близько $77. 
  • Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман заявив, що «зробить усе необхідне, щоб забезпечити стабільність на цьому ринку» після напруженої зустрічі ОПЕК+ минулими вихідними.
  • Нафта в Нью-Йорку впала на 11% минулого місяця, оскільки побоювання щодо попиту вплинули на перспективи, особливо в Китаї. Більшість спостерігачів за ринком, зокрема Goldman Sachs Group Inc., очікували, що ОПЕК+ збереже видобуток без змін.
  • У результаті Саудівська Аравія потенційно може пожертвувати своєю часткою ринку, щоб його стабілізувати. Тоді як інші учасники групи зобовʼязалися зберегти існуючі скорочення до кінця 2024 року, Росія не взяла на себе зобовʼязань щодо подальшого скорочення виробництва, а Обʼєднані Арабські Емірати забезпечили більш високу квоту на виробництво наступного року.

Контекст

Принц Абдулазіз очолив ОПЕК і ширшу групу ОПЕК+, до якої входить Росія, у серії скорочень видобутку з жовтня, кинувши виклик Білому дому, намагаючись підвищити ціни на нафту під час енергетичної кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

ОПЕК та її союзники у квітні оголосили про несподіване скорочення видобутку без скликання зустрічі, збільшивши обсяг скорочення видобутку, погоджений на їхній останній зустрічі у жовтні.

Але ці зусилля лише підтримали ціни, а не підвищили їх. Нафта марки Brent торгується приблизно по $73 за барель.

Багато аналітиків у галузі енергетики вважають, що це посилило тиск на принца Абдулазіза, який в останні тижні зробив низку коментарів, спрямованих проти всіх – від трейдерів до Міжнародного енергетичного агентства, яке фінансується ОЕСР.

Саудівській Аравії потрібна більш висока ціна на нафту для фінансування амбітної програми соціально-економічних реформ наслідного принца Мухаммеда, включаючи низку «гігапроєктів», таких як створення гіперсучасного міста Неом на Червоному морі.

Додаткове скорочення видобутку наступного місяця може бути продовжене, але саудівці триматимуть ринок «у напрузі» щодо того, чи це станеться, сказав принц Абдулазіз.

4 червня ОПЕК офіційно повідомила, що ОПЕК+ домовилася скоригувати загальний рівень видобутку нафти до 40,46 млн барелів на добу з 2024 року. Саму угоду пролонгували до 2025 року, її термін закінчувався наприкінці 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні