Пошкоджені росіянами ТЕЦ і ТЕС відновлені менш, ніж на 2% – голова НКРЕКП /пресслужба ДТЕК
Категорія
Новини
Дата

Пошкоджені росіянами ТЕЦ і ТЕС відновлені менш, ніж на 2% – голова НКРЕКП

пресслужба ДТЕК

Обсяг аварійно-відновлювальних робіт на пошкоджених російськими ударами обʼєктах теплової генерації становить лише 1,6%. Про це повідомив голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтин Ущаповський на засіданні профільного комітету Верховної Ради, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «На жаль, цифри, якими ми сьогодні володіємо, а це звітність на 1 липня цього року, не дає нам позитивної думки стосовно успішного проходження осінньо-зимового періоду», – сказав Ущаповський.
  • ТЕС і ТЕЦ отримали пошкодження обладнання на 29,9 млрд грн, але аварійно-відновлювальні роботи виконали лише на 482 млн грн, зазначив голова НКРЕКП.
  • Водночас, за його словами, мережі оператора системи передання НЕК «Укренерго» постраждали на суму 9,6 млрд грн, але роботи виконано лише на 681 млн грн. «Укренерго» повністю забезпечено ресурсом для виконання робіт, додав Ущаповський.
  • «Ми ведемо аналіз. Статистика не дуже хороша. Ці цифри викликають деякі запитання», – сказав він.
  • Ущаповський зазначив, що ремонтні роботи на блоках проводяться вчасно, але основна маса фінансових і матеріальних ресурсів іде на планові ремонти.
  • «Потрібно прискорити можливість надання додаткового фінресурсу, щоб компанії могли предметно зайнятися аварійно-відновлювальним ремонтом», – наголосив голова НКРЕКП.

Контекст

На початок серпня «ДТЕК Енерго» заявив про виконання третини роботи в межах підготовки до опалювального сезону – відремонтовано девʼять енергоблоків ТЕС, ще сім – зараз у процесі.

Відновлення пошкоджених енергетичних обʼєктів до довоєнного рівня займе роки, сказав раніше в інтервʼю Forbes голова «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв. Щодо втрат «ДТЕК Енерго» він повідомив, що рахунок іде на мільярди гривень. «Один трансформатор – це 200 млн грн. Наша енергосистема втратила їх десятки», – додав топменеджер.

Салєєв раніше заявляв, що ремонтна кампанія «ДТЕК Енерго» зросла у вартості в 1,5 раза через потребу більш глибинних ремонтів ТЕС після їхньої посиленої роботи цієї зими, а також через інфляцію, яка додала до кошторису 25–30%.

Він також повідомляв, що «ДТЕК Енерго» подала заявки до державних банків на отримання близько 5 млрд грн за аналогом програми пільгового кредитування «5-7-9%» на відновлення ТЕЦ і ТЕС.

Мінекономіки вже працює над новою кредитною програмою для великого бізнесу. Вона буде подібна до чинної «5-7-9», але з більшими лімітами, розповіла Forbes перша віцепремʼєрка, міністерка економіки Юлія Свириденко. За її словами, програма буде доступна зокрема для компаній зі сфери енергетики, а також фокусуватиметься на відновленні критичної інфраструктури.

У межах рядової програми пільгового кредитування «5-7-9» ТЕЦ і ТЕС можуть виділити 7,6 млрд грн, заявляв перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні