Світові ціни на продовольство у липні зросли після виходу РФ із «зернової угоди» – ФАО /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство у липні зросли після виходу РФ із «зернової угоди» – ФАО

Getty Images

Світові ціни на продовольчі товари у липні зросли під впливом припинення дії Чорноморської зернової ініціативи, повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація Обʼєднаних Націй (ФАО). Також це пов’язано з новими торговими обмеженнями щодо рису, які ввела Індія.

Ключові факти

  • Індекс цін на продовольство ФАО, який відслідковує щомісячні зміни світових цін на продовольчі товари, що продаються у всьому світі, у липні становив у середньому 123,9 пункту, що на 1,3% більше, ніж у попередньому місяці, та на 11,8% нижче за рівень липня 2022 року.
  • Зростання було викликане різким стрибком індексу цін на олії, який зріс на 12,1% порівняно з червнем після зниження сім місяців поспіль.
  • Світові ціни на олію за місяць зросли більш ніж на 15%, в основному через поновлення невизначеності щодо експортних поставок після рішення РФ вийти із «зернової угоди». Світові ціни на пальмову, соєву та рапсову олії зросли на побоюваннях щодо перспектив виробництва у провідних країнах-виробниках.
  • Індекс цін ФАО на весь рис зріс на 2,8% у місячному вирахуванні та на 19,7% у річному обчисленні, досягнувши найвищого номінального рівня з вересня 2011 року на тлі заборони Індії на експорт рису.
  • Індекси цін ФАО на цукор, молочні продукти, мʼясо та зернові знизилися.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

У ніч на середу, 2 серпня, росіяни знову спрямували ударні БпЛА на Одеську область, руйнувань зазнали будівля «Морвокзалу», елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні