Категорія
Новини
Дата

Після краху РФ та успіху Індії. Японія готується до пуску ракети на Місяць 

1 хв читання

Ракета H2-A Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) повинна злетіти на Місяць у неділю, 27 серпня, вранці з Космічного центру Танегасіма на півдні Японії, пише Bloomberg. Вона нестиме на борту вдосконалений супутник для отримання зображень і легкий посадковий модуль.

Ключові факти

  • Успіх може дати поштовх JAXA після кількох невдалих запусків, зокрема ракети наступного покоління, а також першої спроби агентства запустити комерційні супутники.
  • Ці помилки чинять додатковий тиск на JAXA, щоб цього разу все було правильно, каже Дзіро Касахара, професор кафедри аерокосмічної техніки Університету Нагої.
  • «Приземлення на небесне тіло, що рухається, – неймовірно важлива технологія, яку необхідно освоїти», – сказав він. У той час як інші космічні агентства оговталися від невдалих спроб, JAXA буде важко прийти до тями, якщо воно знову зазнає невдачі.
  • H2-A JAXA, найнадійніша ракета агентства, у якої з 2001 року відбулася лише одна відмова з 42 запусків, нестиме малий посадковий модуль для дослідження Місяця, або SLIM. Маючи висоту менше 3 метрів, апарат може прокласти шлях для інших зондів із високою навігаційною точністю.
  • Ракета також нестиме супутник XRISM, який допоможе вченим спостерігати плазму у зірках і галактиках.

Контекст

23 серпня індійський посадковий модуль «Вікрам» із місяцеходом «Прагян» міжпланетної станції Chandrayaan-3 здійснив успішну посадку на поверхню Місяця. Запуск ракети LVM3 з автоматичною міжпланетною станцією Chandrayaan-3 здійснено 14 липня зі стартового майданчика Космічного центру імені Сатіша Дхавана, розташованого на острові Шріхарікота. 5 серпня станцію виведено на навколомісячну орбіту.

Майже одночасно з індійською до Місяця прибула російська станція «Луна-25», але її спроба здійснити посадку була невдалою – апарат розбився об поверхню супутника Землі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні