Категорія
Новини
Дата

Вперше в історії космічний апарат NASA врізався в астероїд, щоб змінити його траєкторію польоту

Космічний корабель DART вразив цільовий астероїд Діморф під час випробувань планетарної системи захисту, повідомила пресслужба NASA. Це перша спроба людства змінити траєкторію польоту небесного тіла в космосі. 

Космічний корабель DART вразив цільовий астероїд Діморф під час випробувань планетарної системи захисту. Фото NASA/Johns Hopkins APL

Космічний корабель DART вразив цільовий астероїд Діморф під час випробувань планетарної системи захисту. Фото NASA/Johns Hopkins APL

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Космічний апарат DART, який запустили 10 місяців тому, успішно врізався в далекий астероїд Діморф на гіперзвуковій швидкості під час випробування першої в світі планетарної оборонної системи, розробленої для запобігання потенційних зіткнень метеоритів із Землею, повідомили в NASA.
  • Невеликий космічний апарат, обладнаний двома сонячними панелями, був завбільшки з продуктовий автомат, а астероїд Діморф – із футбольне поле.
  • Наступний етап експерименту – спостереження за траєкторією руху астероїда, що обертається навколо більшого астероїду Didymos. 
  • «Тепер ми знаємо, що можемо націлити космічний корабель з точністю, необхідною для того, щоб вразити навіть невелике тіло в космосі. Лише невелика зміна його швидкості – це все, що нам потрібно, щоб істотно змінити шлях, яким рухається астероїд», – заявив заступник адміністратора Управління наукових місій у штаб-квартирі NASA у Вашингтоні Томас Зурбухен.

Контекст

Dimorphos не загрожував Землі. Проте зіткнення навіть із таким невеликим астероїдом може призвести до загибелі людей та втрат, які обчислюються в десятки мільярдів доларів, вважають вчені. Нещодавні знахідки підтверджують теорію про загибель динозаврів після падіння на Землю астероїда діаметром близько 10 км.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні