Категорія
Новини
Дата

Питання вже «наболіло». Джерела Forbes в Офісі президента пояснили, навіщо посилили контроль за військовозобовʼязаними

1 хв читання

Головна мета нового порядку ведення військового обліку в Україні – цифровізувати процес та зібрати повну інформацію про наявні військові резерви. Про це йдеться в матеріалі Forbes.

Ключові факти

  • Питання впорядкування військового обліку у владі, обговорюють з перших місяців війни, розповіли Forbes два співрозмовники в Офісі президента (ОП). «Система не працювала належним чином, був чіткий сигнал від військового керівництва, що це потрібно змінювати», – каже співрозмовник в ОП. «Наприкінці минулого року це питання вже «наболіло», тому вирішили не тягнути та символічно запустити на початку року».
  • Зараз облік ведеться хаотично, немає координації між центрами комплектування, більшість особових справ військовозобовʼязаних зберігається у паперовому вигляді, пояснює консультант ОП на правах анонімності. «Держава не розуміє, яка точна кількість військовозобовʼязаних у країні, з якими спеціальностями та який реальний резерв можна зібрати», – каже він.
  • Облік буде вестися в повністю електронному форматі у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. На впровадження нового порядку держорганам та міністерствам дається шість місяців. До цього часу має зʼявитися і нова опція у «Дії» – електронний військовий квиток, каже співрозмовник в ОП на правах анонімності. 
  • В ОП Forbes запевнили, що завдання мобілізувати якнайбільше військовозобовʼязаних не стоїть. «Ці речі прямо не повʼязані. Головна мета – унормувати процес та зробити його цивілізованим», – каже співрозмовник в ОП. 

Контекст

30 грудня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив новий порядок ведення військового обліку. За задумом уряду стати на облік мають всі військовозобовʼязані українці.

Згідно з документом, на роботу чи навчання військовозобовʼязаних можуть приймати після підтвердження, що вони стоять на військовому обліку. Держкомпанії та приватні підприємства мають вести облік військовозобовʼязаних працівників та подавати інформацію до центрів комплектування. А центри зайнятості та консульства – про безробітних та тих, хто перебуває за кордоном понад три місяці відповідно.  

На військовий облік мають ставати призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні