Категорія
Новини
Дата

Питання вже «наболіло». Джерела Forbes в Офісі президента пояснили, навіщо посилили контроль за військовозобовʼязаними

Головна мета нового порядку ведення військового обліку в Україні – цифровізувати процес та зібрати повну інформацію про наявні військові резерви. Про це йдеться в матеріалі Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Питання впорядкування військового обліку у владі, обговорюють з перших місяців війни, розповіли Forbes два співрозмовники в Офісі президента (ОП). «Система не працювала належним чином, був чіткий сигнал від військового керівництва, що це потрібно змінювати», – каже співрозмовник в ОП. «Наприкінці минулого року це питання вже «наболіло», тому вирішили не тягнути та символічно запустити на початку року».
  • Зараз облік ведеться хаотично, немає координації між центрами комплектування, більшість особових справ військовозобовʼязаних зберігається у паперовому вигляді, пояснює консультант ОП на правах анонімності. «Держава не розуміє, яка точна кількість військовозобовʼязаних у країні, з якими спеціальностями та який реальний резерв можна зібрати», – каже він.
  • Облік буде вестися в повністю електронному форматі у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. На впровадження нового порядку держорганам та міністерствам дається шість місяців. До цього часу має зʼявитися і нова опція у «Дії» – електронний військовий квиток, каже співрозмовник в ОП на правах анонімності. 
  • В ОП Forbes запевнили, що завдання мобілізувати якнайбільше військовозобовʼязаних не стоїть. «Ці речі прямо не повʼязані. Головна мета – унормувати процес та зробити його цивілізованим», – каже співрозмовник в ОП. 

Контекст

30 грудня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив новий порядок ведення військового обліку. За задумом уряду стати на облік мають всі військовозобовʼязані українці.

Згідно з документом, на роботу чи навчання військовозобовʼязаних можуть приймати після підтвердження, що вони стоять на військовому обліку. Держкомпанії та приватні підприємства мають вести облік військовозобовʼязаних працівників та подавати інформацію до центрів комплектування. А центри зайнятості та консульства – про безробітних та тих, хто перебуває за кордоном понад три місяці відповідно.  

На військовий облік мають ставати призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні