Уряд затвердив новий порядок військового обліку. Подавати дані для військкомату можна буде через «Дію»
Категорія
Новини
Дата

Уряд затвердив новий порядок військового обліку. Подавати дані для військкомату можна буде через «Дію»

Кабінет Міністрів затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, йдеться у постанові уряду від 30 грудня. Подавати відомості про себе для військкомату можна буде через «Дію».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з документом, громадяни отримають можливість подавати відомості про себе для військкомату через портал «Дія». Зокрема, у разі відсутності даних про призовника, військовозобов’язаного або резервіста у відповідному Єдиному державному реєстрі він зможе за бажанням самостійно подати їх під час створення декларації про місце проживання через «Дію».
  • Така можливість з’явиться, за умови впровадження інформаційної взаємодії між порталом «Дія» і Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Механізм і вимоги до такої взаємодії має розробити Міністерство оборони України.
  • Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук після ухвалення документу повідомляв, що новим порядком, серед іншого, передбачено здійснення ведення військового обліку державними органами, підприємствами, установами та організаціями. За його словами, було удосконалено окремі питання взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями у питаннях організації та ведення військового обліку.

Контекст

15 березня у Міноборони повідомили, що майже 100% резервістів і контрактників, які перебували на обліку у військкоматах, вже відбули до військових частин. Тож формально навесні розпочалась друга хвиля. 

У вересні премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україні слід скасувати обовʼязковий військовий призов, замість нього всі чоловіки мають бути військовозобов’язаними та проходити відповідні курси.

4 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 

Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні