Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, 56. /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

Чому Путін приховує, про що говорив із Байденом, і навіщо нарощує війська біля кордону України. Інтерв'ю з Куртом Волкером

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, 56. Фото Getty Images

Під час дзвінка з Володимиром Путіним 7 грудня Джо Байден пообіцяв запровадити потужні санкції проти Росії, якщо вона продовжить вторгнення в Україну. Що говорив у відповідь Путін – секрет. Чому ці переговори важливі, навіщо Росії війська на кордоні з Україною та що Байден скаже Зеленському 9 грудня

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Курт Волкер, колишній спецпредставник Державного департаменту США з питань України, розповів про результати переговорів і чого чекати далі. Forbes публікує скорочену та відредаговану для ясності версію інтервʼю.

Чому нещодавня розмова Путіна та Байдена важлива для України?

Росія нарощує війська в Україні та на її кордонах уже кілька місяців. Це серйозно. Путін може напасти в будь-який момент, якщо захоче. У цій ситуації чудово, що Путін та Байден прямо про це поговорили. Байден, наприклад, зміг чітко виголосити свою позицію та заявити про те, які будуть наслідки, якщо Росія введе війська. Зараз Велика Британія, Німеччина, Франція, Євросоюз – усі попереджають Путіна не робити цього.

Щоправда, досі невідомо, що говорив Путін під час переговорів. Кремль не опублікував детальної заяви. Не зрозуміло, про що думає Путін. Можливо, Росія не оголошує свою позицію, щоб не обмежувати себе у подальших діях.

Багато хто вважає, що ці переговори – це кульмінація в ситуації з нарощуванням військ, і думає, що тепер напруга піде на спад. Я на це не розраховував би. Путін продовжуватиме діяти з позиції сили ще довго.

США пообіцяли запровадити потужні санкції. Що це будуть за санкції?

Найсерйозніший захід – відключити Росію від банківської системи SWIFT, яка потрібна для міжнародних грошових переказів. Це «ядерна» опція, тому що від неї постраждають як російські компанії, так і американські. Але для РФ це буде руйнівним. Той факт, що США та ЄС говорять про це, свідчить про серйозність, з якою всі сприймають загрозу вторгнення.

Без SWIFT у Росії будуть заморожені усі міжнародні перекази. Це відразу вдарить по РФ, тому що країна дуже залежить від експорту газу, нафти та іншої сировини. Імпорт також буде порушено.

Будуть також санкції, які вдарять по близькому оточенню Путіна та державних компаніях на кшталт «Газпрому» та «Аерофлоту».

Що конкретно має зробити Росія, щоби США ввели санкції?

Почну з того, що мене засмутив червневий саміт Росії та США у Женеві. Байден тоді попередив Путіна, що коли Росія зробить щось ще – кібератаки на США, чи знову нападе на Україну, чи використає енергоресурси як зброю – тоді США розглянуть нові санкції. Але як щодо того, що Росія вже зробила? Анексія Криму, бойові дії на Донбасі, окупація Абхазії, кібератаки, вигнання міжнародних дипломатів, російські кораблі у Чорному морі – ці речі повинні мати наслідки зараз. Не варто чекати, поки щось нове станеться.

Сьогодні ситуація схожа. США щось зробить, лише якщо Росія нападе. Це мене турбує. Потрібно діяти, щоб Путін відмовився від того, що він уже зробив.

За словами Байдена, ми знаємо, що Путін висунув вимоги не приймати Україну до НАТО. Чому він проти?

Це міфологія, яку збудував Путін. Це його стиль управління – він автократ. Його виправдання: він захищає російський народ та єдиний, хто може Make Russia Great Again. І він зображує НАТО як загрозу – мілітаристський альянс, який підкрадається до російських кордонів і може будь-якої миті напасти.

Очевидно, що це неправда. Росія живе поруч із Норвегією, яка є членом НАТО. Балтійські країни – також у НАТО. Жодної загрози вони не несуть. НАТО – оборонна організація, вона ні на кого не нападає; вона захищає тих, на кого нападають. Путін – розумний та кмітливий хлопець, він знає це. Але ця міфологія допомагає йому виправдовувати розширення Росії.

Як Україні реагувати на вимоги Росії відмовитись від членства у НАТО?

Цілком відкидати їх. Жодна країна не має права обирати майбутнє інших держав. Україна сама обирає тип політичної системи, як саме боротися з корупцією та які реформи впроваджувати – це вибір українців, і ніхто не може їх змусити це робити. Хоче Україна бути частиною НАТО чи ні – вона сама має вирішувати разом із членами НАТО, це все-таки їхній клуб. Росія в цьому питанні не має права голосу.

Про що Зеленський говоритиме з Байденом 9 грудня?

Очевидно, що Байден зобовʼязаний зачитати Зеленському розмову, яка була з Путіним. Вони захочуть залишити те, що сказав Путін, у секреті, але Зеленський має право знати, про що Росія та США говорили, коли обговорювали Україну. Думаю, Байден це зробить. І він точно запевнить Зеленського, що США продовжуватиме допомагати, підтримувати суверенітет України та відновлення її територіальної цілісності.

Що США ще могли б зробити для України на цьому етапі?

Якби я був в адміністрації, рекомендував би детальніше подивитися на обороноздатність України – що країна має, а чого не вистачає. Тоді стане ясніше, як ми справді можемо посилити Україну, щоб Росія не змогла вторгнутися успішно. Протиповітряна оборона та безпека на морі – це сфери, в яких Україні точно не завадить допомога.

Вирішуючи, яку допомогу надати Україні, США мають звертати увагу на «червоні лінії», які позначив Путін ?

Ми маємо обовʼязково слухати, що говорить Путін. Розуміти, чому він це говорить і які є ризики. Але це не означає, що ми маємо підкорятися. Рішення будемо приймати самостійно.

Чому Росія продовжує нарощувати війська на кордоні та на сході України?

Війська на кордоні дають Путіну багато опцій для подальших дій:

  • використати ресурси для швидкого вторгнення;
  • анексувати дві так звані народні республіки у Луганську та Донецьку. Маючи війська на кордоні, він може анексувати Луганськ і Донецьк без використання зброї та розраховувати на те, що ніхто не наважиться зупинити її. Або розташувати там війська та проголосити незалежними державами;
  • замість тотального наступу Росія може захопити ще одну невелику частину України.

Путін хоче займати позицію сили та мати можливість використовувати її, коли потрібно. Він не хоче деескалації, йому подобається створювати нестабільність, тому що вона дає можливість використати свою силу. Водночас він не шукає якогось конкретного результату.

Росія реально зібрала всі необхідні потужності, щоб напасти, включно з медичними бригадами, паливом, логістикою тощо. Але я не вірю, що Путін хоче нападати, – він хоче, щоб йому пішли на поступки без цього. Тільки США не готові на поступки. Тож зараз глухий кут, вихід з якого вирішиться у найближчі місяць-два.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні