Категорія
Новини
Дата

Польща та країни Балтії стурбовані новим документом ЄК. У ньому йдеться про послаблення санкції щодо російського вугілля та деревини

Група країн Європейського союзу виступила проти нового документа виконавчої влади ЄС, який, як вони побоюються, послаблює санкції та може дозволити країнам транспортувати ключові російські товари, такі як вугілля, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами джерел, знайомих із переговорами, держави-члени, включаючи Польщу та країни Балтії, розкритикували нові інструкції ЄС щодо санкцій під час зустрічей європейських міністрів. Країни попросили комісію призупинити публікацію документа доти, доки питання не буде вирішено.
  • У новому документі Європейської комісії, йдеться, що передача певних товарів, включаючи вугілля та супутні товари, «має бути дозволена для боротьби з відсутністю продовольчої та енергетичної безпеки в усьому світі». 
  • Документ комісії викликав здивування та не був погоджений з державами-членами, йдеться у заяві МЗС Латвії. Міністерство підтвердило, що низка країн порушила це питання на зустрічі міністрів закордонних справ з проханням переглянути керівні принципи, особливо щодо товарів, не повʼязаних із продовольчою безпекою. Міністерство заявило, що уряд у Ризі працюватиме з комісією над вирішенням проблем, але якщо згоди не буде дійдуть, країна шукатиме юридично обґрунтоване регіональне рішення.
  • «ЄС повністю прихильний до того, щоб його санкції не мали неналежного впливу на торгівлю критично важливими товарами з третіми країнами по всьому світу», – заявив представник Єврокомісії Даніель Феррі, додавши, що розʼяснення стосується агропродовольчих товарів, включаючи хімікати, які використовуються для добрив, енергетичні товари та конкретні товари першої необхідності. «Фінансування або надання фінансової допомоги, як-от страхування або перестрахування, операторами ЄС для транспортування в треті країни продуктів, згаданих у нашій інструкції, також дозволено», — сказав Феррі.
  • Вугілля та супутні товари були зазначені у директивній записці комісії, зазначає агентство.
  • Під час засідання комісія повідомила державам-членам, що «розʼяснення були спрямовані на недопущення будь-якого негативного впливу на продовольчу та енергетичну безпеку третіх країн світу та насамперед стосувалися добрив», заявили джерела. За словами Феррі, повна заборона на імпорт вугілля в ЄС залишається чинною.
  • Втім Польща та країни Балтії заявили, що вони були спантеличені пропозиціями, і вказали, що новий текст містить посилання на деревину, деякі цементні вироби та вугілля. Дипломати попросили комісію докладніше пояснити запропонований крок, побоюючись, що він може вийти за межі колишніх зобовʼязань у сфері продовольчої безпеки та фактично помʼякшити санкції щодо цих російських товарів.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну в лютому ЄС запровадив низку санкцій.

Заборона на вугілля була схвалена ЄС у квітні як частина пʼятого пакету санкцій проти Росії. На той час ЄС заявив, що це вплине на чверть всього російського експорту вугілля.

Заборона імпорту російського вугілля запроваджена з 10 серпня. Минулого місяця комісія опублікувала розʼяснення, в якому наголошується, що санкції забороняють компаніям ЄС надавати послуги, такі як фінансування чи страхування для будь-яких поставок вугілля з Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні