Категорія
Новини
Дата

Польща, Угорщина і Словаччина відкинули план Києва щодо обмеження експорту зерна – PAP

Україна представила Єврокомісії план із обмеження експорту сільгосппродукції, який мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту, проте держави-члени ЄС, що межують з Україною, 18 вересня відкинули пропозиції Києва. Про це пише польське видання PAP з посиланням на джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними видання, пропозиція Києва передбачає, що Мінекономіки України самостійно ухвалюватиме рішення про надання дозволів на експорт зерна до ЄС, зокрема до пʼяти країн-сусідів, навіть якщо вони виступатимуть проти таких дозволів.
  • Щодо дозволів Україна запропонувала консультації з країнами ЄС та Єврокомісією, але, незалежно від результатів консультацій, остаточне рішення залишатиметься за Києвом, пише видання.
  • Як зазначає PAP, постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садось на зустрічі в Брюсселі розкритикував українську пропозицію. Він вважає, що вона не вирішує питання контролю та обмеження постачання українського зерна.
  • Джерело в ЄС повідомило PAP, що сусідні з Україною держави виступили проти пропозиції Києва.
  • Крім того, після заяв про те, що Україна позиватиметься до СОТ про порушення її прав, Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від участі у платформі щодо експорту української аграрної продукції, зазначає видання.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони.

Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. У відповідь Україна планує подати позов до арбітражу СОТ проти цих країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні