Категорія
Новини
Дата

Україна подаcть позов до СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини через продовження заборони на ввезення зерна

Україна планує подати позов до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Угорщини та Словаччини через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію, повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка в інтервʼю Politico.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Важливо довести, що ці дії є юридично неправомірними. І тому завтра ми почнемо судовий розгляд», – заявив Качка в неділю,17 вересня, ввечері, додавши, що Київ готується вжити заходів у відповідь проти польського експорту фруктів та овочів.
  • Польща, Угорщина та Словаччина заявили, що запровадять власні заборони на українське зерно після рішення Єврокомісії зняти обмеження. «На наш погляд, ці заходи Угорщини та Польщі є заявою про тотальну недовіру до Єврокомісії», – заявив Качка.
  • За його словами, відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини була не просто внутрішньою справою ЄС, а викликала те, що він назвав «найбільшою системною проблемою» – чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти тому, що Брюссель говорить від імені ЄС.
  • «Протягом багатьох років саме Європейська комісія є посередником у торговельних переговорах та інститутом торгової політики для всього ЄС. І ми звикли працювати на цій основі, – сказав Качка. – Системний підхід Будапешта та Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, буде проблемою для ЄС загалом, бо там немає єдності».
  • У той час як Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири види зерна, Польща на вихідних запровадила додаткові заборони на українське борошно та корми. Угорщина, за словами Качки, йде ще далі і забороняє ще 25 продуктів, які раніше не обговорювалися, включаючи мʼясо.

Контекст

Починаючи з 15 квітня ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонено.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. 

Європейська комісія з 15 вересня не продовжила заборону на українські зернові для Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Україна має вжити з 16 вересня ефективних заходів щодо контролю за експортом чотирьох груп товарів, аби запобігти будь-яким ринковим спотворенням у сусідніх державах – членах ЄС. Україна презентує план дій не пізніше кінця робочого дня у понеділок, 18 вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні