Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна

Shutterstock

Європейська комісія з 15 вересня не продовжує заборону на українські зернові для Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, йдеться у повідомленні ЄК. Чинні обмеження закінчуються сьогодні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У Брюсселі повідомили, що завдяки роботі координаційної платформи та тимчасовим обмеженням, запровадженим 2 травня, «ринкові спотворення у пʼяти державах-членах, що межують з Україною, зникли».
  • «Конструктивний настрій усіх учасників платформи допоміг вирішити конкретні проблеми та забезпечив потік і навіть зростання експорту до третіх країн за межами ЄС», – сказано у повідомленні.
  • У Єврокомісії додали, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (включаючи, наприклад, системи експортного ліцензування) протягом 30 днів.
  • Україна має вжити з 16 вересня ефективних заходів щодо контролю за експортом чотирьох груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим спотворенням у сусідніх державах-членах ЄС. Україна представить План дій не пізніше кінця робочого дня у понеділок, 18 вересня.
  • Зазначається, що Єврокомісія та Україна слідкуватимуть за ситуацією через координаційну платформу.
  • «Європейська комісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи з боку України діють та повністю працюють», – додали у ЄК.

Контекст

Починаючи з 15 квітня ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні