Категорія
Новини
Дата

Польща ввела санкції проти «Газпрому» й ще 50 російських і білоруських підприємств і олігархів

Польща оголосила санкційний список, до якого увійшов російський Газпром, низка російських та білоруських олігархів – загалом 50 юридичних та фізичних осіб. Про це з посиланням на міністра внутрішніх справ Польщі Маріуша Камінського пише Business Insider.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Серед осіб, які потрапили під санкції, – Тетяна Бакальчук, Олег Дерипаска, Михайло Фрідман, Михайло Гучерєв, Моше Кантор. Олігарх В’ячеслав Кантор, який володіє 20% акцій компанії «Азот», також попав під санкції.
  • Маріуш Камінський наголосив, що до цього списку входять потужні російські структури, такі як «Газпром». Компанія є власником 48% акцій польської компанії – співвласника газогону Ямал – Європа STG EuRoPol GAZ SA. Вона підпадає під замороження здійснення прав на акції та інші цінні папери, замороження дивідендів.
  • Під санкціями також опинилася газова компанія «НОВАТЕК», а також її місцева дочірня компанія Novatek Green Energy Sp. z o.o. (Краків). Вони передбачають замороження активів, а стосовно його краківської «дочки» – ще й усунення від процедур держзакупівель.
  • «Там будуть усі суб’єкти, які імпортували російське вугілля та вугілля з Донбасу до Польщі. Олігархи, які володіють цими структурами. Це такі компанії, як KTK Polska, Suek Polska, які роками імпортують російське вугілля та вугілля з Донбасу», – сказав Камінський.
  • Міністр повідомив, що до цього списку також увійдуть структури й олігархи, пов’язані з режимом Олександра Лукашенка. «Представником цього типу компаній у санкційному списку є компанія «Белойл», яка імпортує до Польщі дизельне паливо та зріджений газ», – сказав Камінський. Серед згаданих компаній – Acron Pao, Barter Coal, Go Sport Polska, Kamaz, Kaspersky LAB, Novatek Green Energy та «Газпром».

Контекст

Польща може застосувати чотири види заходів, за словами Камінського, – заморожування коштів, накладене на чотири суб’єкти, заборону на вʼїзд олігархів на територію Польщі, а також заборону участі у державних тендерах, накладену на 25 суб’єктів. Штраф за участь у тендерах попри заборону – до 20 млн злотих.

Зазначається, що перший список вже опублікований у польському віснику. Надалі звернення відповідних служб щодо осіб, які фінансують російську агресію в Україні, розглядатимуться на постійній основі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні