Категорія
Новини
Дата

Польща з 1 липня припинить виплату пільг за надання житла й харчування українським біженцям

З 1 липня уряд Польщі більше не продовжуватиме термін виплати пільг розміром 40 злотих (близько 276 грн) за надання житла та харчування біженцям з України. Про це заявив заступник голови МВС Польщі та уповноважений уряду у справах біженців Павел Шефернакер, повідомляє Rzeczpospolita.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми переконані, що багато людей у ​​Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися», – сказав він і додав, що також будуть винятки. Для деяких осіб будуть розширені пільги: йдеться про осіб з інвалідністю, вагітних та багатодітних.
  • Уряд у законі про допомогу біженцям з України спочатку ґарантував пільги на перші 60 днів за надання житла та харчування українським біженцям. Місяць тому він подовжив термін ще на 60 днів. Далі дію цього закону не продовжуватимуть.
  • «Ми виплачуємо величезні соціальні кошти – від 300 злотих для кожного до 500+ злотих на кожну дитину та інші соціальні вигоди. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її та справляються самі. Ми хочемо стимулювати інших бути активними. Чотири місяці повного захисту – це, на нашу думку, достатній час», – сказав анонімно високопоставлений політик правлячої партії «Право і справедливість».
  • Як пише видання, рішення уряду продиктоване дуже великими видатками на утримання біженців. Зокрема, Сілезьке воєводство оцінило поточні видатки на 115 000 біженців у 190 млн злотих на місяць, із яких щоденні виплати по 40 злотих на людину становлять 160 млн злотих.
  • «Ми тільки розпочинаємо широкий спектр заходів, спрямованих на активізацію українців до працевлаштування. Вже 14 000 з них, у тому числі 11 000 жінок, знайшли легальну роботу в нашому регіоні. Чекаємо на спеціальний акт, який допоможе профінансувати навчання та курси навчання польської мови, що неодмінно допоможе їм знайти своє місце на ринку праці», – пояснила речниця Сілезького воєводи Аліна Кухаржевська.

Контекст

З початку російського вторгнення понад 6,5 млн українців стали біженцями та тимчасово виїхали до сусідніх країн. Найчастіше українці виїжджають до Польщі, Румунії, Угорщини, Молдови. 

Із 2,9 млн біженців, які перетнули українсько-польський кордон із початку війни, понад 1 млн в’їжджали до Польщі, щоб потім потрапити до інших країн, понад 700 000 повернулися до України. Наприкінці квітня Forbes, використовуючи дані мобільних операторів, проводив розрахунки, де і скільки українців проживає. Вийшло, що найбільші країни-реципієнти – Польща, де проживає понад 1 млн українців, Чехія і Німеччина – 350 000 і 300 000 відповідно. 

monobank надав дані про те, скільки й у яких країнах українці витрачають свої кошти. Найбільше клієнти monobank витрачають у Польщі, Німеччині та Чехії. Але якщо дивитись на середній чек транзакції, то лідерами є Австрія (майже €28), Італія (€27) та Іспанія (€24), а найменше – у Польщі (€13,3). У березні-квітні клієнти банку витратили в Польщі €51 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні