Категорія
Новини
Дата

Польські перевізники погрожують перекрити кордон до кінця року. Які вимоги вони висувають

Польські перевізники висунули шість вимог, інакше погрожують перекрити Україні кордон /Shutterstock

Польські перевізники висунули шість вимог, інакше погрожують перекрити Україні кордон Фото Shutterstock

Уряд отримав через посольство перелік вимог від польських перевізників перед анонсованою двомісячною блокадою кордону, повідомив у бліцінтерв’ю Forbes Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури (МІУ). Більшість із них – «дивні та в принципі невиконувані». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Офіційної інформації про перекриття кордонів з боку польського уряду не надходило, повідомив Деркач. Тож які саме пункти пропуску та на який період погрожують заблокувати з 3 листопада польські перевізники – наразі невідомо. Також він зазначив, згідно вимог, отриманих МІУ, йдеться про блокування руху саме для вантажного транспорту.   
  • «Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі, щоб вони зʼясували цю ситуацію. Поки що чіткої відповіді від них не отримали», – зазначив Деркач. 
  • Також він перелічив вимоги польських перевізників до України. Зокрема, серед них вимога повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували із початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року; посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі. Крім того, вони хочуть мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у Є-черзі для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 
  • «Вимоги польських перевізників – нереалістичні, із них складається враження про відсутність бажання розвʼязати проблему», – зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. На його думку, анонсована блокада – це спроба польських перевізників перекрити кордон для українських перевізників-конкурентів та створити собі преференції. 

Контекст

На початку тижня польські вантажні перевізники анонсували, що планують заблокувати кордон з Україною до кінця року, передає Міжнародна транспортна асоціація України. 

Перші збори учасників вже узгоджені з місцевою владою поблизу пункту пропуску Корчова на 10 ранку 3 листопада.

Зараз в середньому кордон із Польщею перетинають 40-50 000 вантажівок на місяць, що у річному вимірі у понад вдвічі більше, ніж до війни. Польські перевізники, які домінують на європейському ринку вантажних перевезень, бачать в цьому загрозу, пояснив Деркач.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні