Категорія
Новини
Дата

Помер перший президент України Леонід Кравчук

Помер перший президент України Леонід Кравчук /Getty Images

Getty Images

Сьогодні у віці 88 років пішов із життя перший президент України Леонід Кравчук

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Перший президент помер сьогодні, 10 травня, о 17:00, після тривалої хвороби. Про це повідомили народний депутат ВР Дмитро Разумков та мер Києва Віталій Кличко. Відомо, що політик у червні 2021 року переніс операцію на відкритому серці. А після цього майже місяць перебував у реанімації та проходив реабілітацію в Німеччині.

Девʼять фактів про Леоніда Кравчука

1. Кравчук – уродженець села Великий Житин Рівненської області (тоді Волинського воєводства Польщі). Він зробив блискучу карʼєру в Компартії: від завідувача сектору ідеологічного відділу в 1970 році до другого секретаря ЦК КПУ, члена Політбюро ЦК КПУ і голови Верховної Ради УРСР

2. Під час серпневого путчу в СРСР у 1991 році Кравчук зайняв вичікувальну позицію. І те, що він не підтримав заколотників, зіграло важливу історичну роль. Коли з Криму до Києва прилетів московський генерал Валентин Варенніков із вимогою до Кравчука як голови Парламенту ввести надзвичайний стан в Україні, той відмовив. «Я йому коректно пояснив, що такі рішення ухвалюються лише Верховною Радою. Генерал заявив, що Комітет може ввести НС і без рішення українського парламенту. Я попросив підтвердити його повноваження. «Мені не газета потрібна, а документ. Отримайте документ – тоді і поспілкуємося». На тому й розійшлися. В цей же день я написав заяву про вихід із Компартії», – згадує Кравчук у своїй книзі «На перехрестях української історії».

Помер перший президент України Леонід Кравчук /Фото 1

Президент США Білл Клінтон, президент Росії Борис Єльцин і президент України Леонід Кравчук (зліва направо) після підписання угоди про ядерне роззброєння України, Москва, 14 січня 1994 року.

3. Кравчук зіграв важливу роль у голосуванні за Акт проголошення незалежності. На той час у Верховній Раді в Компартії була абсолютна більшість, половина якої орієнтувалася на Кравчука. На позачерговому засіданні Ради 24 серпня 1991 року Акт підтримали 346 депутатів. А вже 30 серпня парламентська президія заборонила діяльність КПУ.

4. Реальну незалежність Україна отримала після зустрічі в Біловезькій пущі лідерів України (Кравчук), Білорусії (Шушкевич) і Росії (Єльцин), яка відбулася 8 грудня 1991 року. Там було підписано документ про припинення існування СРСР та про створення СНД. Деякі дослідники та історики стверджують, що Єльцин насправді не збирався розпускати СРСР і надавати незалежність радянським республікам. Усе змінила категорична позиція Кравчука: Україна виходить із СРСР. У нього був залізний аргумент: 1 грудня в Україні відбувся референдум з підтримки Акту проголошення незалежності, на якому 90,3% українців підтримали незалежність України. 10 грудня договір вступив у силу в Україні. 

5. Кравчук став першим президентом Незалежної України. Вибори відбувалися паралельно з референдумом щодо незалежності України 1 грудня. Кравчук переміг у першому турі, набравши 60% голосів. 

Помер перший президент України Леонід Кравчук /Фото 2

На знімку, зробленому в Москві 6 листопада 1991 року, президент України Леонід Кравчук та президент Російської Федерації Борис Єльцин підписують економічну угоду.

6. Зробив Україну безʼядерною державою. 14 січня 1994 року в Москві підписав Тристоронню заяву президентів України, США та РФ щодо негайного вивезення всієї української ядерної зброї до Росії (яке завершилося 1 червня 1996 року). Ця угода йшла всупереч ратифікованому Верховною Радою 18 листопада 1993 року Лісабонському протоколу, який передбачав поетапне скорочення. (5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США був підписаний Будапештський меморандум про гарантії Україні у звʼязку з набуттям нею безʼядерного статусу, президентом уже був Леонід Кучма.)

7. Погодився на дострокові вибори президента, які стали наслідком економічної й політичної кризи. 26 червня 1994 відбувся перший тур, а 10 липня – другий тур. У другому турі його опонент Леонід Кучма набрав 52% голосів. Кравчук визнав програш і без конфліктів передав владу. 

8. Після цього був народним депутатом з 1994-го по 2006 рік. Очолював фракцію Соціал-демократичної партії України (обʼєднаної). 

9. Остання місце роботи Кравчука – голова української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні