Категорія
Новини
Дата

Посли країн-членів НАТО підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу

Посли країн-членів НАТО 5 липня підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу. Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляє ЄП. Генсек НАТО заявив, що процес вступу двох країн вже є найшвидшим в історії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Підписання відбулося за участі міністрів закордонних справ Фінляндії та Швеції після того, як обидві країни завершили переговори про вступ.
  • Протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції будуть надіслані для ратифікації в усі країни НАТО відповідно до їхніх національних процедур. 
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг перед церемонією підписання назвав подію історичним моментом для Фінляндії, Швеції і НАТО і наголосив, що Альянс залишається відкритим для майбутніх членів. 
  • Столтенберг очікує, що парламенти 30 країн-членів ратифікують протоколи про вступ Фінляндії і Швеції до Альянсу «протягом місяців». Він зауважив, що процес вступу двох країн вже є найшвидшим в історії.
  • Генсек Альянсу привітав те, що кілька союзників вже почали процес ратифікації та пообіцяли завершити його швидше, ніж зазвичай. Столтенберг очікує від усіх союзників, у тому числі від Туреччини, швидкого та гладкого процесу ратифікації. 

Ключова цитата

«Двері НАТО залишаються відкритими для європейських демократій, які готові та бажають зробити свій внесок у нашу спільну безпеку», – сказав Єнс Столтенберг.

Контекст

Фінляндія та Швеція разом подали історичні заявки на вступ до НАТО 18 травня. 

Для Фінляндії цей крок завершив багато десятиліть, а для Швеції – близько 200 років нейтралітету. 

Прийняття обох країн до Альянсу до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка несподівано зняла його на червневому саміті у Мадриді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні