Категорія
Новини
Дата

Фінляндію та Швецію офіційно запросили стати членами НАТО

Північноатлантичний Альянс офіційно розпочав процес вступу Фінляндії та Швеції. Про це заявив на пресконференції у Мадриді генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Укрінформ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Сьогодні ми запросили Фінляндію та Швецію до нашого альянсу», — повідомив генсек, нагадавши, що це запрошення погоджене з партнерами і стало результатом домовленості між Туреччиною та Фінляндією і Швецією.
  • «Я вдячний Туреччині, Швеції та Фінляндії за згоду на переговори. Ця домовленість добра для Туреччини, вона добра для Швеції та Фінляндії, і вона ж доброю для НАТО», — заявив генсек.

Контекст

Швеція та Фінляндія офіційно подали заявку на вступ до НАТО 18 травня. Це рішення було викликане повномасштабною війною Росії проти України, що розпочалася 24 лютого. Туреччина, давній член Альянсу, висловила заперечення проти їхніх заявок на членство, критикуючи країни за підтримку «терористичних груп».

Анкара висунула для країн 10 умов, виконання яких відчинить їм двері в Альянс. Країни підписали Меморандум, що підкреслює зобовʼязання Фінляндії, Швеції та Туреччини надавати один одному всебічну підтримку в боротьбі з загрозами їхньої безпеки.

Після переговорів між країнами Туреччина задекларувала, що на саміті у Мадриді підтримає членство Швеції та Фінляндії в НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні