Категорія
Новини
Дата

Посол Британії: Рішення G7 щодо російських активів – це перший крок. Має бути повна конфіскація

1 хв читання

Рішення G7 про використання прибутків із заморожених російських активів для України – це лише перший крок, за яким має послідувати конфіскація всіх активів. Про це заявив посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс на спеціальній події Київського безпекового форуму.

Нещодавнє рішення G7 стосується лише прибутків, які генерують заморожені активи російського центробанку. Вся сума заморожених активів – близько $300 млрд.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Цитати:

  • Рішення G7 про використання прибутків із заморожених активів – дуже великий крок, заявив Гарріс. «Ми вважаємо, що це тільки перший крок. Я знаю, що має бути конфіскація всіх активів, але це перший крок», – сказав він.
  • Такий підхід є прагматичним і дуже корисним, переконаний посол. «Завдяки використанню прибутків на такі активи ми можемо мати позики для України на $50 млрд. Росія платить за оборону України. Нарешті. Процес починається, і це величезна сума», – додав Гарріс.

Контекст:

ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Більша їхня частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear.

13 червня лідери G7 ухвалили виділення Україні $50 млрд. Київ отримуватиме гроші як грант. Для цього країни-донори братимуть кредити, але платити за ними будуть з доходів від заморожених російських активів, пояснював заступник голови фінкомітету Ради Ярослав Железняк.

Рішення G7 дозволяє Україні видихнути та дає змогу планувати бюджет на 2025 рік, заявив міністр фінансів Сергій Марченко

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні