Категорія
Новини
Дата

Країни G7 погодили кредит на $50 млрд для України за рахунок заморожених російських активів (оновлено)

2 хв читання

Країни «Великої сімки» домовилися про кредит для України на $50 млрд під заставу російських активів, він ґрунтуватиметься на розмірах їхніх економік, пише Bloomberg. Очікується, що допомога почне надходити до кінця року. Про ухвалення рішення повідомив 13 червня міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.

Ключові факти

  • Країни «Великої сімки» видаватимуть Україні кредити, які будуть погашені за рахунок прибутку, отриманого від заблокованих коштів РФ.
  • Очікується, що угода надасть критичну підтримку Україні в середньостроковій перспективі та допоможе покрити її потреби у фінансуванні до 2025 року та в наступний період.
  • Відповідно до механізму, який буде підписано в Італії після саміту лідерів «Великої сімки», США, Європейський Союз та інші учасники нададуть Україні кредит, а доходи, одержані від активів РФ із часом, будуть використовуватися для повернення цих грошей, сказали джерела.
  • Кредити будуть структуровані по-різному, залежно від внутрішніх процедур кожного учасника, і кожен із них нестиме ризик надання кредитів, якщо заморожені активи принесуть менший прибуток, ніж передбачалося.
  • За словами джерел, остаточні технічні деталі будуть узгоджені після саміту. Допомога може бути використана для підтримки оборони, економіки та відновлення України.
  • У вівторок стало відомо про те, що лідери майже досягли політичної угоди щодо кредиту.
  • Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від €3 млрд до €5 млрд на рік. ЄС уже погодився надавати Україні прибуток двічі на рік, але США закликають союзників із «Великої сімки» знайти способи надати Києву негайну і більш суттєву підтримку.
  • Оновлено. Країни G7 погодили рішення щодо кредиту на $50 млрд для України, повідомив міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер у четвер, 13 червня.
  • «Гарні новини від G7: іще $50 млрд для України. Для цього ми використаємо відсотки з заморожених активів – розумний інструмент, який демонструє Путіну нашу єдність, дуже допомагає Україні та знімає навантаження з бюджетів. Зараз ми працюємо над деталями», – написав Лінднер у соцмережі Х.

Контекст

До G7 входять США, Канада, Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія. ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. 

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні