Категорія
Новини
Дата

Прибутки великих російських банків обвалилися через санкції та «податок на війну»

1 хв читання

Прибуток 20 найбільших банків Росії різко знизився в першому кварталі 2024 року, пише «КоммерсантЪ» із посиланням на квартальну звітність. Банки пояснюють падіння маржинальності бізнесу санкціями та зростанням ставок податку на надприбуток – так званим «податком на війну».

Ключові факти

  • Прибуток «Пошта-банку» впав у 31,2 раза, до 190 млн руб.(понад $2 млрд), банку «Зеніт» – у 7,5 раза, до 174 млн руб. (близько $1,9 млн), ХКФ-банку – у 5,5 раза, до 815 млн руб. (близько $9 млн).
  • Прибуток «Альфа-банку» знизився більш ніж утричі, до 8,5 млрд руб. (майже $95 млн), ВТБ і «Совкомбанк» скоротили прибуток у 2,8 раза, до 35,2 млрд (близько $4 млрд) і 11,4 млрд руб. ($1,2 млрд) відповідно.
  • У «Пошта-банку» назвали головною причиною охолодження ринку роздрібного кредитування, яке вплинуло на динаміку видач кредитів. У «Зеніті» основним фактором назвали потрапляння під санкції в лютому 2023 року.
  • «Альфа-банк» уточнив, що зміна результату зумовлена «специфікою підрахунків за РСБО». Також прибуток знизився через зростання операційних витрат, консервативний підхід до нарахування резервів і вищі витрати з податку на прибуток.
  • В Абсолют-банку, чий прибуток впав на 35,7% рік до року, відзначили вплив витрат з податку на прибуток. Крім того, у банку скоротилися доходи від операцій з інвалютою на тлі занесення до SDN-списку США восени 2023 року.

Контекст

Збереження і можливе посилення санкційного тиску вплине на трансакційний бізнес і обслуговування ЗЕД, що позначиться на комісійних доходах. Крім того, за рахунок девалютизації балансів вплив валютної переоцінки на фінансовий результат буде слабшим, ніж у 2023 році, зазначив директор банківських рейтингів НРА Костянтин Бородулін.

У 2023 році російські банки заробили 3,3 трлн рублів ($37 млрд), що приблизно в 16 разів більше, ніж у попередньому році. Рекордні прибутки російських банків були зумовлені підвищеним попитом на іпотечні кредити, субсидовані державою, а також бумом фінансування для придбання активів, які продають західні компанії, що виходять з Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні