Категорія
Новини
Дата

США запровадили санкції проти учасників схеми з виводом з-під санкцій $1,5 млрд Дерипаски

1 хв читання

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти російського бізнесмена та трьох російських компаній, які намагалися незаконно вивести з-під обмежень $1,5 млрд у вигляді акцій, що належать російському олігарху Олегу Дерипасці. Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) запровадив обмеження проти Дмитра Бєлоглазова, а також АТ Iliadis, міжнародної компанії Rasperia Treiding Limited та ТОВ «Титул».
  • У червні 2023 року Дерипаска узгодив з Бєлоглазовим, який володів на той момент ТОВ «Титул», операцію з продажу заморожених акцій Дерипаски європейській компанії, зазначили в OFAC. 
  • Пізніше була створена дочірня компанія АТ Iliadis як «дочка» ТОВ «Титул». На початку 2024 року Iliadis придбав російську інвестиційну холдингову компанію Rasperia Treiding Limited, якій належать заморожені акції Дерипаски.
  • Саме таким чином російський мільярдер та його поплічник планували вивести заморожені акції з-під раніше введених обмежень.

Контекст

У грудні 2023 року австрійська банківська група RBI повідомила, що через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції Дерипаски в австрійської Strabag – одній з найбільших будівельних компаній Європи. Очікувалось, що RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited.

Райффайзен Банк хотів передати материнській RBI отримані акції у вигляді дивідендів в натурально-речовій формі, а австрійський банк зберіг би їх як довгострокову інвестицію. 

Ситуація виглядала так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода могла бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ. Щоб вивести €1,5 млрд за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

Угоду розкритикував Мінфін США, оскільки Дерипаска перебуває під санкціями, що загострює напруженість у відносинах між Вашингтоном та RBI, який вже перебуває під пильною увагою американського агентства щодо забезпечення дотримання санкцій OFAC.

Австрійська влада закликала RBI відмовитися від угоди, побоюючись негативної реакції з боку США. 8 травня стало відомо, що Raiffeisen через тиск США відмовився від цієї угоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні