Категорія
Новини
Дата

ЄС готує обмеження проти 11 російських суден за порушення санкцій – Bloomberg

Європейський союз запропонував запровадити обмеження щодо 11 суден, які сприяють спроможності Росії продовжувати війну проти України, пише Bloоmberg. Заходи, якщо їх буде схвалено державами-членами, заборонять суднам доступ до портів ЄС та зон стоянки, а також ускладнять логістику.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До переліку вказаних суден входять чотири бензовози, два танкери для сирої нафти, два газосховища, які використовуються в майбутньому проєкті ПАТ «Новатек» з перевалки скрапленого природного газу на півострові Камчатка, а також вантажне судно. 
  • Одним із них є танкер Andromeda Star, який зазнав аварії в Балтійському морі і у якого було виявлено недійсне європейське страхування.
  • Ці пропозиції є частиною зусиль ЄС із припинення здатності Москви обійти обмеження цін на російську нафту за допомогою використання тіньового флоту та покликані обмежити діяльність суден, які беруть участь у перевезенні товарів, що приносять дохід російській військовій машині, особливо у санкціонованих галузях.
  • Згідно з проєктом документа, з яким ознайомився Bloomberg, заборона поширюватиметься на страхування та технічну допомогу, включаючи «послуги з постачання, послуги зі зміни екіпажу, послуги з навантаження та розвантаження вантажів» тощо. Європейським постачальникам також буде заборонено займатися перевантаженнями із судна на судно, йдеться у проєкті.
  • Санкції, серед іншого, ускладнять цим суднам отримання палива, але заходи ЄС, схоже, менш жорсткі, ніж ті, що застосовуються Казначейством США щодо кількох таких самих суден.

Контекст

У рамках того ж пакету санкцій, який стане 14-м за ліком у блоці, Єврокомісія також запропонувала націлитись на кілька проектів СПГ та заборонити перевалку російського СПГ із ЄС до третіх країн, повідомляло раніше агентство. Європейським експортерам буде запропоновано посилити комплексну перевірку своєї торгової практики, і їм можуть загрожувати заходи, якщо вони не зможуть перешкодити обходу санкцій через відсутність перевірок.

Росія – другий за величиною постачальник СПГ до ЄС після США із часткою ринку близько 16% за підсумками минулого року. Країни ЄС у 2023 році закупили понад 15 млн т російського скрапленого газу, що майже на 40% більше, ніж у 2021 році, свідчать дані аналітичної компанії Kpler.

Заборона на постачання російського газу не увійшла до попереднього пакету санкцій, оскільки серед країн ЄС немає згоди з цього питання. Зокрема, Австрія та Угорщина значною мірою залежать від постачання російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні