Категорія
Новини
Дата

Інвестиції у будівництво доріг. Держава платитиме приватним компаніям за договорами концесії

Держава буде щорічно здійснювати виплати приватним інвесторам з дорожнього фонду за договорами державно-приватного партнерства (ДПП) та концесії. Відповідний законопроєкт №5090 Верховна Рада прийняла у другому читанні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Укладені договори в рамках ДПП, у тому числі концесійні, є довгостроковими – в середньому від 5 до 50 років. Вони можуть передбачати платежі приватному партнеру. Бізнес отримає гарантію того, що держава виконає свої зобов’язання в частині оплати за експлуатаційну готовність, так звані availability payments, прокоментував прийняття закону міністр інфраструктури Олександр Кубраков.
  • Законопроєкт створює додаткові джерела поповнення держбюджету, зокрема через сплату за використання автодоріг загального користування транспортними засобами з масою 12 тонн і більше та адміністративні штрафи за правопорушення габаритно-вагового контролю.
  • Документ також передбачає створення Держфонду внутрішніх водних шляхів у складі спецфонду держбюджету, з якого будуть фінансуватися заходи з обслуговування внутрішніх водних шляхів.

Контекст

У 2021 році «Укравтодор» витратив на українські дороги 156 млрд грн – близько 11% від об’єму держбюджету України. У 2022 році держкомпанія планує розпочати будівництво Київської кільцевої дороги. Вже готова проєктна документація для першої ділянки.

У 2022 році розпочалось будівництво першої концесійної дороги Краковець-Львів-Броди-Рівне. Це буде дорога першої категорії завдовжки приблизно 280 км. Техніко-економічне обґрунтування проєкту виконала компанія «Автомагістраль-Південь».

Ціна проїзду концесійною дорогою складе близько 8 євроцентів за кілометр. Також обовʼязково буде альтернативна безкоштовна дорога.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні