Категорія
Новини
Дата

Проєкт цифрової валюти Facebook відмовляється від швейцарської заявки на ліцензію. Він буде реалізований у США

Підтримуваний Facebook проєкт цифрової валюти Diem відкликав свою заявку на отримання швейцарської платіжної ліцензії. Замість цього він здійснюватиме свою діяльність у США, пише CNBC.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Швейцарська некомерційна організація Diem Association, яка контролює розробку цифрової валюти Diem, планувала отримати ліцензію на платіжну систему в швейцарського регулятора FINMA.
  • Тепер Diem Association займеться організацією випуску електронних грошей спільно з каліфорнійським банком Silvergate.
  • Спочатку цифрова валюта Diem розроблялася як універсальні електронні гроші, привʼязані до основних світових валют. Наразі планується випустити стейблкоїн. На відміну від біткоїну, Diem буде контролюватися обмеженою кількістю компаній, включаючи Facebook і Diem Association.
  • Банк Silvergate буде ексклюзивним емітентом Diem USD і управлятиме доларовими резервами, що забезпечують електронні гроші.

Контекст

Facebook разом із Diem Association збираються випустити цифрову валюту Diem наприкінці 2021 року. Це вже друга спроба соцмережі, на початку 2021-го вона планувала випустити власну цифрову валюту Libra. Facebook хотіла зробити її основою своєї платіжної системи. До проєкту долучилися 27 організацій. За даними NYT, серед партнерів є сервіси Uber, Lyft і Spotify, а за участь у роботі Libra кожна з 27 фірм заплатила по $10 млн. 

Однак процес загальмувала протидія з боку регуляторів. Країни G7 висловили загальну думку, що «жоден міжнародний стейблкоїн-проєкт не може починати роботу, доки не врегульовано правові ризики». Держави побоювалися, що Libra може впливати на обмінний курс, а також сприяти відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та порушувати конфіденційність користувачів.

Як наслідок, проєкт втратив кількох ключових спонсорів і керівників, включаючи Visa, MasterCard, Stripe, PayPal, eBay і Vodafone. Врешті Facebook змінила плани і в квітні 2020 року оголосила про запуск криптовалюти, яка привʼязана до курсу долара США.

Торік остаточно закрився проєкт TON від засновника Telegram Павла Дурова. TON мав стати цілою екосистемою з власними сервісами, додатками та платіжною системою. Внутрішня криптовалюта платформи Дурова називалася Gram. Однак їй завадила Комісія з цінних паперів і бірж США, яка вимагала від суду визнати токени Gram цінними паперами й домоглася заборони на їх продаж.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні