Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила митні та податкові пільги інвесторам для реалізації закону про «інвестнянь»

1 хв читання

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закони №3761 та №3762 президента Володимира Зеленського про податкові та митні пільги інвесторам для реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями. Ухвалені документи необхідні для імплементації прийнятого раніше закону про «інвестнянь».

Ключові факти

  • Законом №3761 звільняються від оподаткування ПДВ з 1 січня 2021-го до 1 січня 2035 року операції з імпорту устаткування, яке ввозить інвестор для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.
  • Устаткування має бути новим і виготовленим не раніше, ніж за три роки до дати реєстрації інвестиційного проєкту.
  • Також передбачається звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємства інвестора.
  • Органи місцевого самоврядування зможуть встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землю для інвесторів у меншому розмірі або звільняти від сплати цього податку.
  • Законом №3762 пропонується з 1 січня 2021-го до 1 січня 2035 року звільнити інвестора від оподаткування імпортного устаткування ввізним митом.
  • Перелік устаткування визначатиме уряд під час укладення інвестдоговору.

Важливі цифри

Пільгою можна скористатися упродовж терміну реалізації інвестпроєкту – 15 років, зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. При цьому обсяг пільг інвестора обмежується 30% від суми інвестиції.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 10 лютого підписав закон «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями в Україні», який Рада ухвалила в грудні 2020 року. Уперше ідею такого закону президент озвучив у січні 2020 року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. «У вас буде менеджер – investment nanny, який розмовляє п’ятьма мовами, і 24/7 цей менеджер буде з вами працювати», – заявив Зеленський.

Закон про «інвестнянь» передбачає надання держпідтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від €20 млн. Держпідтримка може надаватися у формі податкових пільг, надання права на користування землею за спецумовами або будівництво чи реконструкцію необхідної інфраструктури за кошти держави. Також передбачено створення урядової установи, яка займатиметься супроводом інвестпроєктів і допомогою інвесторам.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні