Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила митні та податкові пільги інвесторам для реалізації закону про «інвестнянь»

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закони №3761 та №3762 президента Володимира Зеленського про податкові та митні пільги інвесторам для реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями. Ухвалені документи необхідні для імплементації прийнятого раніше закону про «інвестнянь».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Законом №3761 звільняються від оподаткування ПДВ з 1 січня 2021-го до 1 січня 2035 року операції з імпорту устаткування, яке ввозить інвестор для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.
  • Устаткування має бути новим і виготовленим не раніше, ніж за три роки до дати реєстрації інвестиційного проєкту.
  • Також передбачається звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємства інвестора.
  • Органи місцевого самоврядування зможуть встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землю для інвесторів у меншому розмірі або звільняти від сплати цього податку.
  • Законом №3762 пропонується з 1 січня 2021-го до 1 січня 2035 року звільнити інвестора від оподаткування імпортного устаткування ввізним митом.
  • Перелік устаткування визначатиме уряд під час укладення інвестдоговору.

Важливі цифри

Пільгою можна скористатися упродовж терміну реалізації інвестпроєкту – 15 років, зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. При цьому обсяг пільг інвестора обмежується 30% від суми інвестиції.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 10 лютого підписав закон «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями в Україні», який Рада ухвалила в грудні 2020 року. Уперше ідею такого закону президент озвучив у січні 2020 року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. «У вас буде менеджер – investment nanny, який розмовляє п’ятьма мовами, і 24/7 цей менеджер буде з вами працювати», – заявив Зеленський.

Закон про «інвестнянь» передбачає надання держпідтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від €20 млн. Держпідтримка може надаватися у формі податкових пільг, надання права на користування землею за спецумовами або будівництво чи реконструкцію необхідної інфраструктури за кошти держави. Також передбачено створення урядової установи, яка займатиметься супроводом інвестпроєктів і допомогою інвесторам.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні