Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Радник Байдена проводив таємні переговори з помічником Путіна щодо ядерної зброї та України – WSJ

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван Фото Getty Images

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в останні місяці провів кілька конфіденційних переговорів із помічником російського диктатора Юрієм Ушаковим та секретарем радбезу РФ Миколою Патрушевим. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела серед американських чиновників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Метою цих контактів було не врегулювання війни в Україні, а запобігання ескалації та підтримка каналів звʼязку, зазначають джерела. Бесіди також проводились, щоб застерегти РФ від застосування ядерної зброї чи іншої зброї масового ураження.
  • Деякі колишні американські чиновники заявили, що для Білого дому було корисно підтримати контакти з Кремлем, оскільки американсько-російські відносини перебувають на найнижчому рівні з моменту закінчення холодної війни.
  • За інформацією видання, Салліван також закликав керівництво України публічно заявити про готовність урегулювати конфлікт. При цьому, за словами одного з чиновників, США не підштовхують Україну до переговорів. Здебільшого це потрібно, щоб показати союзникам, що Київ прагне вирішити конфлікт, зазначає видання.
  • «Декілька американських чиновників заявили, що в адміністрації президента США Салліван відомий як прихильник підтримки контактів з Росією, хоча інші високопосадовці вважають, що переговори з Москвою в нинішніх дипломатичних і військових умовах не будуть плідними», – йдеться у статті.
  • Прессекретар Саллівана не коментувала інформацію газети. У Білому домі публічно не повідомляли, що радник президента США вів переговори із російськими офіційними особами останнім часом. У Кремлі не відповіли на запит.

Контекст

Неофіційні зустрічі проходили на тлі погіршення дипломатичних відносин між Москвою та Вашингтоном, а також регулярних погроз Путіна застосувати ядерну зброю.

Кремль може продовжувати проводити «ядерні ігри», щоб спонукати США та їхніх союзників тиснути на Україну, але не зможе примусити Київ до переговорів, вважають в Інституті вивчення війни.

За оцінками Інституту, застосування Росією ядерної зброї в Україні залишається малоймовірним, і Кремль наразі вживає заходів для деескалації своєї ядерної риторики. Аналітики звертають увагу на те, що ядерні погрози Москви не змогли підірвати політичну та суспільну волю України продовжувати протистояти російському вторгненню.

Минулого тижня міністри закордонних справ країн G7 відкинули звинувачення Росії в тому, що Україна нібито готує так звану «брудну бомбу», і закликали припинити ядерну риторику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні