Категорія
Новини
Дата

РФ у лютому 2022 року запустила в космос апарат із компонентами ядерної антисупутникової зброї – WSJ

1 хв читання

У лютому 2022 року Росія запустила в космос супутник, призначений для тестування компонентів потенційної протисупутникової зброї, яка може нести ядерний пристрій. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на анонімних американських чиновників.

Ключові факти

  • Йдеться про супутник під назвою «Космос-2553», який був запущений 5 лютого 2022 року і досі обертається навколо Землі на незвичній орбіті. 
  • Росія офіційно стверджує, що космічний апарат призначений для неядерних наукових досліджень, але американські чиновники вважають ці заяви неправдоподібними.
  • США знали про зацікавленість Росії у створенні ядерної протисупутникової зброї протягом багатьох років, але росіяни лише нещодавно змогли просунутися у цій програмі, кажуть американські чиновники.
  • Ядерного заряду супутник «Космос-2553» не несе, але на ньому є неядерні компоненти нової російської системи озброєнь, зазначає WSJ. Якщо її буде розгорнуто, то Москва зможе знищити за допомогою ядерного вибуху сотні супутників на низькій навколоземній орбіті «в тій частині космосу, де домінують апарати уряду США і компанії SpaceX», пише видання.

Контекст

У лютому цього року голова комітету з розвідки палати представників США Майк Тернер попередив про «серйозну загрозу національній безпеці» країни. Він вимагав від президента США Джо Байдена розсекретити всю інформацію, що стосується цієї загрози.

Американські ЗМІ повідомляли, що йдеться про плани РФ розмістити в космосі ядерну зброю. За даними WSJ, конгрес обговорював саме російську антисупутникову програму.

Пізніше Білий дім публічно підтвердив, що Росія створює те, що він назвав «тривожним» антисупутниковим потенціалом. Офіційні особи охарактеризували це питання як таке, що викликає серйозне занепокоєння, хоча й не становить реальної загрози безпеці американців, оскільки ця зброя не була розгорнута в космосі і не призначена для атаки наземних цілей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні