Категорія
Новини
Дата

Рішення про виділення коштів на докапіталізацію «Київміськбуду» має ухвалити міська рада – КМДА

1 хв читання

У бюджеті Києва не передбачені кошти на збільшення статутного капіталу ПрАТ «ХК «Київміськбуд». Рішення про виділення коштів має ухвалити міська рада, повідомило Управління інформаційної політики та доступу до публічної інформації КМДА на запит Forbes Ukraine. 

Щоб відновити будівництво незавершених обʼєктів, компанії необхідна докапіталізація на 2 млрд грн. Таку суму раніше називали у спеціальній комісії з порятунку «Київміськбуду».

Ключові факти

  • «Київміськбуд» підготував поетапний план збільшення свого статутного капіталу та представив його у КМДА 15 травня. Цей порядок складається з чотирьох почергових етапів.
  • На першому етапі мають, зокрема, визначити ціну акцій, затвердити умови договору про обовʼязковий викуп акцій, провести загальні збори акціонерів, ухвалити рішення про збільшення розміру статутного капіталу. Цей етап уже стартував. Забудовник залучив компанію для оцінки його 100% пакету акцій. 
  • Другий етап – реєстрація випуску акцій в НКЦПФР, присвоєння міжнародного ідентифікаційного номера, зарахування цінних паперів на рахунок емітента. 
  • Третій етап – продаж акцій, перерахування коштів, підбиття результатів випуску акцій. 
  • На четвертому етапі знову проводяться загальні збори акціонерів для внесення змін до статуту компанії, їх реєстрація в державних органах тощо.
  • Спеціальна комісія щодо порятунку «Київміськбуду» підготувала звернення до міського голови Києва про необхідність збільшення статутного капіталу компанії. Текст наразі погоджують у КМДА.
  • Якщо Київська міська рада визнає необхідність виділити кошти для «Київміськбуду», в бюджет можуть внести зміни. Зараз бюджет Києва таких призначень не передбачає, повідомило Управління інформаційної політики.

Контекст

Для докапіталізації «Київміськбуду» потрібно 2 млрд грн, повідомила раніше членкиня Комісії щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з діяльністю «ХК «Київміськбуд», адвокатка Тетяна Сміян. Таку саму суму – 2 млрд грн – раніше озвучив керівник КМБ Василь Олійник. Це кошти на рік, які необхідні для запуску будівництва, заявляв він.

Зараз потребують завершення понад 120 будинків «Київміськбуду». Очікують на свою нерухомість 27 000 громадян. Це інвестори «Київміськбуду» та «Укрбуду», які уклали договори на купівлю майнових справ або квартир, повідомив Ілля Шляхов, начальник відділу контрольно-аналітичного забезпечення заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень.

Статутний капітал «ХК «Київміськбуд» – 16,5 млн, він розподілений на 66 млн простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн за одну акцію, йдеться у звіті тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з питань перевірки діяльності «Київміськбуду».

Основний акціонер компанії – територіальна громада Києва. Місту в особі КМДА належать 80% – 52,9 млн акцій на 13,2 млн грн. Ще 19,95% належать фізичним особам – загалом 2119. Найбільші акціонери – фізичні особи В’ячеслав Супруненко (3%) та Станіслав Маринюк (2,3%). Лише 0,045% належать юридичним особам – «Тект», «Тект Ріелті», «Міськбудтранс», «Автотранспортне підприємство №3».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні