Категорія
Новини
Дата

Спалах COVID-19 в Індії може спровокувати появу стійких до імунітету нових варіантів вірусу та зменшення пропозиції вакцин у світі, – CNBC

Кількість випадків захворювання COVID-19 в Індії різко зросла в квітні. Експерти попереджають, що це може звести нанівець зусилля щодо зупинення глобальної пандемії, пише CNBC.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Всесвітня організація охорони здоровʼя заявила, що на Індію, в якій проживає близько 1,4 млрд осіб, або 18% населення світу, припадало 46% нових випадків COVID-19 у всьому світі за останній тиждень. Кожна четверта померла людина минулого тижня була з Індії.
  • Вже є ознаки поширення спалаху хвороби з Індії на інші країни. Сусідні Непал і Шрі-Ланка також повідомили про збільшення числа заражень.
  • Тривалі спалахи заражень у будь-якій країні можуть збільшити ймовірність появи нових варіантів COVID-19. За словами декана Школи громадської охорони здоровʼя Університету Брауна Ашиша Джа, деякі з цих варіантів можуть обійти імунітет після вакцини.
  • Спалах захворювань в Індії також ставить під загрозу глобальну пропозицію вакцин. Криза в галузі охорони здоровʼя в цій країні, яка є великим виробником вакцин, змусила владу припинити експорт вакцин.
  • Інститут сироватки Індії (SII) має права на виробництво шведсько-британської вакцини AstraZeneca. Частина цього виробництва планується для глобальної ініціативи з постачання вакцинами для бідних країн Covax.
  • Також зростання кількості випадків COVID-19 загрожує світовій економіці. Індія є шостою за величиною економікою світу і вносить великий вклад у світове зростання.
  • Торгова палата США попередила, що криза в галузі охорони здоровʼя в Індії може вплинути на економіку США, пише Reuters. Це повʼязано з тим, що багато американських компаній наймають мільйони індійських робітників.

Важливі цифри

За останні два тижні Індія реєструвала понад 300 000 нових випадків щодня, а в квітні обігнала Бразилію і стала другою країною з найбільшою кількістю заражених у світі. За даними міністерства охорони здоровʼя країни, кількість заражених коронавірусом в Індії перевищило 21 млн осіб, при цьому загинуло понад 230 168 осіб.

Контекст

Процес вакцинації в Україні стартував 24 лютого. Українців почали щеплювати вакциною індійського виробництва CoviShield, яку виробляють за ліцензійними угодами британсько-шведської компанії AstraZeneca на потужностях індійського SII. Перша партія в Україну склала 500 000 доз, і влада очікувала на подальші поставки. Проте Індія призупинила експорт через зростання кількості заражень коронавірусом усередині країни.

Так, Україна отримала 215 000 доз вакцини CoronaVac виробництва китайської Sinovac Biotech. Також надійшло 117 000 доз вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech та 367 200 доз вакцини AstraZeneca-SkBio, виробленої південнокорейською компанією SK Bioscience.

Станом на 6 травня в Україні від COVID-19 вакцинувалися 783 810 осіб. Із них дві дози отримали 419 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні