Категорія
Новини
Дата

Robinhood подала заявку на проведення IPO. Компанія вперше розкрила фінпоказники

Онлайн-брокер Robinhood подав заявку в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC) на первинне публічне розміщення. Це одне з найбільш очікуваних IPO в 2021 році, пише CNBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Robinhood планує розмістити 20-35% акцій на біржі Nasdaq під тікером HOOD. Розраховує залучити щонайменше $100 млн. 
  • Головними організаторами IPO є Goldman Sachs, J.P. Morgan Securities, Barclays Capital і Citigroup Global Markets.
  • Robinhood розраховує на оцінку не менше, ніж у $40 млрд, зазначає Financial Times.
  • У заявці на IPO компанія розкрила фінансові показники. Торік чистий прибуток Robinhood досяг $7,45 млн, а дохід зріс на 245%, до $958,8 млн. 2019 року компанія зазнала збитків на $106,6 млн, а дохід склав $277,5 млн. Сума активів під управлінням Robinhood за рік зросла з $19,2 млрд до $80 млрд, а кількість активних користувачів у місяць досягло 17,7 млн.
  • Однак у першому кварталі 2021-го збиток онлайн-брокера склав $1,4 млрд через стрибок цін на акції GameStop у січні й екстрений збір коштів. Дохід у першому кварталі року – $522 млн, що на 309% більше порівняно з аналогічним періодом 2020-го.
  • Дохід на користувача зріс на 65%, до $137, а найбільше компанія заробляє на механізмі PFOF (payment for order flow). Robinhood продає угоди клієнтів маркет-мейкерам, таким як Citadel Securities, які, своєю чергою, обіцяють здійснити операцію за поточними ринковими цінами або вищими, зазначає Financial Times. Торік завдяки цьому Robinhood заробила майже $720 млн, або 75% доходу. У першому кварталі цього року частка зросла до 81%.
  • Robinhood також розкрила і юридичні проблеми. Зокрема, телефон гендиректора і співзасновника компанії Влада Теньова було вилучено федеральними прокурорами. Robinhood має позови на рівні штатів Каліфорнія і Нью-Йорк щодо відмивання коштів і кібербезпеки, що може коштувати мінімум $10 млн. Кількість колективних позовів за блокування торгів «мем-акціями» наближається до 50.
  • Крім того, напередодні регулюючий орган США FINRA наклав на брокера найвищий штраф в історії $70 млн за введення клієнтів в оману, заохочення ризикованих стратегій і недостатній контроль за власними технологіями. Претензії FINRA повʼязані з технологією Robinhood, яка автоматизувала відкриття нових рахунків і оновлювала інформацію клієнтів про їхні баланси й позикові кошти, зазначає The Wall Street Journal.

Контекст

Фінтехстартап Robinhood заснували в 2013 році Влад Теньов і Байджу Бхатто. Нині в компанії 2100 штатних співробітників. Robinhood є брокерською компанією і дає змогу торгувати акціями, опціонами, криптовалютою, а також частками акцій. Наразі на торгівлю опціонами припадає близько 38% доходу, а на акції та криптовалюту – 25% і 17% відповідно. Robinhood став піонером в області безкоштовної торгівлі акціями, що змусило всю галузь знизити комісії в 2019 році. Простий у використанні інтерфейс застосунку Robinhood також полегшив для роздрібних інвесторів торгівлю цінними паперами. Це викликало наплив молодих інвесторів під час карантинних обмежень, і в 2021-му Robinhood став головним інструментом у війні трейдерів із Reddit проти Волл-стріт. Роздрібні інвестори допомогли підняти акції компаній, які перебувають у тяжкому становищі, зокрема GameStop, AMC, Bed, Bath&Beyond і BlackBerry.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні